Φθειρίαση

Τί είναι η φθειρίαση;

 

Η παρασιτική λοίμωξη από ψείρες λέγεται επιστημονικά φθειρίαση. Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής οφείλεται σε διαφορετικό παράσιτο, απ΄ότι η φθειρίαση του σώματος και σε διαφορετικό απ΄ότι η φθειρίαση του εφηβαίου. Η νόσος είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Οι ψείρες ρουφούν αίμα κάθε λίγες ώρες και δεν μπορούν να επιζήσουν χωρίς αυτό παραπάνω από λίγες μέρες. Γεννούν αυγά κάθε μέρα (κόνιδες) που κολλάνε πάνω στην τρίχα.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση γίνεται με τοπικά σκευάσματα, αλλά απαραίτητη προυπόθεση είναι η σωστή τήρηση της συχνότητας της θεραπείας και των συνθηκών υγιεινής που θα συστήσει ο ειδικός δερματολόγος – αφροδισιολόγος.

 

Αναλυτικότερα

 

Πώς είναι μία ψείρα;

 

Για να βρεθεί η ψείρα, πρέπει κάποιος να εξετάσει το τριχωτό της κεφαλής πολύ προσεκτικά. Οι ψείρες του τριχωτού είναι μικροσκοπικά έντομα χρώματος γκρι, χωρίς φτερά. Έχουν έξι αγκιστρωτά πόδια, με τα οποία κολλάνε στα μαλλιά και κινούνται με ευκολία. Οι ψείρες τρέφονται με αίμα 2 με 3 φορές την ημέρα τσιμπώντας το δέρμα του κεφαλιού. Λέγονται αιματοφάγα. Τα τσιμπήματα τους προκαλούν φαγούρα.

 

Πώς μεταφέρονται οι ψείρες ;

 

Ένα πραγματικό πρόβλημα δημόσιας υγείας για το οποίο δεν ευθύνεται κανείς. Η εξάπλωση τους γίνεται πολύ γρήγορα, μέσω άμεσης επαφής στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο. Οι ψείρες δεν πηδούν αλλά περνούν από το ένα κεφάλι στο άλλο με απλή επαφή. Πιο σπάνια μεταδίδονται από βούρτσες, τσιμπιδάκια μαλλιών, καπέλα, μαξιλάρια, κλπ. Οι ψείρες δεν μπορούν να επιβιώσουν πάνω από 4 έως 36 ώρες μακριά από το ανθρώπινο σώμα.
Μία απλή επαφή είναι αρκετή για να μεταπηδήσει μία ψείρα από τον έναν στον άλλον.

 

Ο κύκλος ζωής της ψείρας

 

Μία θηλυκή ψείρα γεννάει 8-10 αβγά την ημέρα. Το αβγό όταν εκκολαφθεί λέγεται κόνιδα . Για να εκκολαφθεί το αβγό χρειάζεται 7-8 ημέρες. Το αβγό είναι κολλημένο κοντά στο δέρμα της κεφαλής όπου η ζέστη και η υγρασία προάγει την εκκόλαψη. Θυμηθείτε ότι αραιό ξυδόνερο βοηθά στην αποκόλληση των αβγών ή των κονίδων. Μόνο μία πολύ λεπτή χτένα μπορεί να αφαιρέσει τις κόνιδες αποτελεσματικά. Μετά την εκκόλαψη η θηλυκή ψείρα ενηλικιώνεται και αρχίζει να γεννά αβγά μετά 15-20 μέρες. Ζει  μέχρι 40 μέρες και μέχρι τότε θα γεννήσει 250-400 αβγά!!

 

Πώς θα τις ξεφορτωθούμε;

 

Η αγωγή θα είναι επιτυχής εφόσον τηρηθεί αυστηρά το πρόγραμμα εφαρμογής.
Τα φαρμακευτικά προϊόντα για καταπολέμηση της φθειρίασης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο αν είναι εμφανής η ύπαρξη ψειρών ή αβγών.
Σημαντικό είναι να μη ξεχνάμε και τους πρακτικούς τρόπους απομάκρυνσης των ψειρών, χρησιμοποιώντας μία πολύ λεπτή μεταλλική χτένα είναι αποτελεσματική αυτή η μέθοδος, χτενίστε τα στεγνά μαλλιά από τη βάση των μαλλιών προς τις άκρες με την ειδική χτένα για ψείρες. του κεφαλιού στη χτένα. Το πρόβλημα μπορεί να ξαναπαρουσιαστεί αν έχουν παραμείνει μερικά ζωντανά αβγά πάνω στα μαλλιά. Είναι σημαντικό να ελέγχετε το παιδί κάθε εβδομάδα με τον ίδιο τρόπο για να διαπιστώνετε έγκαιρα τυχόν νέο αποικισμό και αφαίρεση των ψειρών πριν να γεννήσουν αβγά.