Θεραπεία Ακμής -Ουλών

 

aisthitiki-dermatologia1

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΜΗΣ ΚΑΙ ΟΥΛΩΝ

Ακμή

Η ακμή είναι μια δερματική πάθηση που επηρεάζει μέχρι και το 80% των ανθρώπων στην εφηβεία και τα είκοσι τους, και μέχρι 5% των ηλικιωμένων. Ενώ πολλοί άνθρωποι θεραπεύτηκαν από την ακμή χωρίς μόνιμες επιδράσεις, είναι όμως και κάποιοι άνθρωποι με παραμορφωτικές ουλές ακμής. Υπάρχουν ορισμένα τοπικά προϊόντα φροντίδας του δέρματος και τα φάρμακα που μπορούν να βελτιώσουν ήπιες ουλές, αλλά τα περισσότερα σημάδια ακμής απαιτούν συνδυασμό επεμβατικών θεραπειών για να ξαναγεννηθεί  φυσιολογικός ιστός για την αποκατάσταση της επιφάνειας του δέρματος.

Τα σημάδια ακμής προκαλούνται από την απώλεια του ιστού σε μία περιοχή του σώματος όπου η ακμή έχει συμβεί. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τουλάχιστον ήπια ακμή σε κάποιο βαθμό, οι ουλές είναι εξαιρετικά συχνές. Για μερικούς ανθρώπους, αυτά τα σημάδια είναι μικρά και θα εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά για κάποιους άλλους τα σημάδια είναι έντονα και  μόνιμα. Μετά από μια βλάβη ακμής, εφόσον έχει επουλωθεί, μπορεί να αφήσει ένα κόκκινο σημάδι στο δέρμα.  Αυτό δεν είναι στην πραγματικότητα μια ουλή, αλλά μάλλον μια μετα-φλεγμονώδης αλλαγή. Εάν δεν εμφανιστούν περισσότερες βλάβες ακμής, το δέρμα μπορεί να θεραπευτεί κανονικά.

Η μετά-φλεγμονώδεις αλλαγές που προκαλούνται από την ακμή είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας επούλωσης του δέρματος. Υπάρχουν ορισμένες πρακτικές και φάρμακα που θα συστήσει ο δερματολόγος,  που μπορούν να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία επούλωσης.

 

Πρόληψη

 

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των ουλών που προκαλούνται από την ακμή
είναι να προλάβουμε την ακμή από την αρχική της εμφάνιση .
Αυτό γίνεται με την κατανόηση των παραγόντων που προκαλούν
την ακμή και χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες θεραπείες για τους διάφορους τύπους
ακμής.

 

Θεραπεία

 

Οι θεραπεία γίνεται σε συνδυασμό ή μεμονωμένα  με τις παρακάτω διαδικασίες :  microdermabrasion (δερματοαπόξεση), θεραπεία με λέιζερ, νέας τεχνολογίας fractional laser, χημικό peeling,  έγχυση κολλαγόνου και της χειρουργικής αποκατάστασης του δέρματος.

Τα σημάδια ακμής έχουν διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Σοβαρές ουλές ακμής μπορεί να είναι αρκετά παραμορφωτικές. Για μερικούς ανθρώπους, τα σημάδια ακμής μπορούν να είναι ψυχολογικά οδυνηρά.