Η Ευεργετική Επίδραση της Ηλιακής Ακτινοβολίας!

284267599 5557279557637539 8709317101995244724 n 1
0


Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ο ήλιος  όμως είναι επίσης υπεύθυνος για το ηλιακό  έγκαυμα, την φωτογήρανση, τις φωτοαλλεργίες αλλά και πολλά προβλήματα αισθητικής φύσεως όπως οι πανάδες, οι φακίδες και οι ευρυαγγείες. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να πυροδοτήσει ή να επιδεινώσει προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως αυτοάνοσα νοσήματα, φωτοευαίσθητες δερματικές νόσους και φωτοδερματοπάθειες.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι βλάβες που δημιουργούνται στο δέρμα από την υπερβολική έκθεση έχουν αθροιστικό χαρακτήρα και αποκαθίστανται ελάχιστα με την πάροδο του χρόνου. Οι ακτινικές υπερκερατώσεις, ο καρκίνος του δέρματος και το μελάνωμα σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην ηλιακή ακτινοβολία. Το μαύρισμα είναι δείκτης βλάβης του δέρματος και όχι δείκτης υγείας. Προσλάβετε την βιταμίνη D με ασφάλεια μέσω υγιεινής διατροφής και εφόσον χρειάζεται συμπληρωμάτων.
Για να προστατευτούμε από τον ήλιο θα πρέπει να κυνηγάμε την σκιά όσο πιο πολύ μπορούμε. Iιδιαίτερα τώρα που καλοκαιριάζει θα πρέπει:
Να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες.
Να προτιμάμε σκουρόχρωμα ρούχα με μακριά μανίκια, πλατύγυρα καπέλα και γυαλιά ηλίου.
Δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ μας, το οποίο θα εφαρμόσουμε στο δέρμα τουλάχιστον μισή ώρα πριν εκτεθούμε στον ήλιο. Όταν είμαστε στην ύπαιθρο θα πρέπει να το ανανεώνουμε κάθε δύο ώρες και πάντα μετά την κολύμβηση ή την εφίδρωση μετά άσκηση.
Η επιλογή του αντηλιακού δεν είναι απλή υπόθεση. Το  αντηλιακό πρέπει να είναι ευρέως φάσματος (να περιλαμβάνει προστασία έναντι της UVA και της UVB), να έχει δείκτη προστασίας  SPF  τουλάχιστον 30 και να επιλέγεται ανάλογα με τον τύπο δέρματος και την ευαισθησία στον ήλιο. Θα πρέπει επίσης να είναι ανθεκτικό στο νερό και να εφαρμόζεται σε σωστές ποσότητες στα διάφορα μέρη του σώματος, μην ξεχνάτε τ’ αυτιά  και τα χείλη.
Για όλα αυτά και για την πληρέστερη ενημέρωσή μας σχετικά με την ιδανική ηλιοπροστασία αλλά και για την συμπεριφορά μας απέναντι στον ήλιο, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε το Δερματολόγο μας. Είναι ο μόνος ειδικός γιατρός που θα μας συμβουλεύσει υπεύθυνα και σωστά για την απαραίτητη  ηλιοπροστασία όλης της οικογένειας.

Δείτε Επίσης