Ψωρίαση

psoriasi

Τι Είναι η Ψωρίαση ;

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, η οποία προσβάλλει περίπου το 1-3% του πληθυσμού. Προσβάλλει όλες τις ηλικίες, και εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα στους άνδρες και τις γυναίκες. Σε πολλές περιπτώσεις ασθενών, υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης. Η ψωρίαση είναι αυτοάνοσο νόσημα, με άγνωστη ακριβή αιτιολογία.

 

Η πορεία της χαρακτηρίζεται από χρόνια υποτροπιάζοντα επεισόδια εξάρσεων κ υφέσεων. Ποσοστό  3-6% των πασχόντων εμφανίζει ψωριασική αρθρίτιδα.

Κλινικά η συχνότερη της μορφή, (κοινή κατά πλάκας ψωρίαση ), εμφανίζει αργυρόχροα λέπια πάνω σε ερυθηματώδεις βλάβες. Μπορεί να υπάρχει και φαγούρα (κνησμός) σε κάποιες περιπτώσεις. Οι πλάκες αυτές εντοπίζονται χαρακτηριστικά στους αγκώνες, τα γόνατα, στο τριχωτό του κεφαλιού, μπορεί όμως να είναι και εκτεταμένη και να καταλαμβάνει μεγάλες επιφάνειες του σώματος.

 

Ακόμη η ασθένεια μπορεί να προσβάλλει τα νύχια χεριών και ποδιών .

 

Η ψωρίαση αντιμετωπίζεται από τον Δερματολόγο, βήμα προς βήμα, ανάλογα με την κάθε περίπτωση και βασιζόμενος στην μορφή της ασθένειας, στην έκταση προσβολής, στην σοβαρότητα της, στην ανταπόκριση του ασθενούς σε παλιότερες θεραπείες και στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς.
Υπάρχουν θεραπείες τοπικές, συστηματικές αλλά και συνδυασμοί αυτών.
Σήμερα, μπορούμε να εξασφαλίσουμε πλήρη ύφεση της ψωρίασης, για όσο διάστημα ο ασθενής εφαρμόζει την θεραπεία.