Ακμή

akmi

Τι είναι η ακμή ;

Η ακμή είναι η πιο συχνή δερματοπάθεια. Εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβική ηλικία και όχι μόνο. Η ακμή είναι πάθηση των τριχοσμηγματογόνων αδένων και εμφανίζεται κυρίως ως κοινή ακμή Acne vulgaris στους περισσότερους ανθρώπους, με συχνότερη εντόπιση των συμπτωμάτων της στο πρόσωπο, στην πλάτη, στο θώρακα και στους ώμους.

Η ακμή ως πάθηση δεν έχει κάποιες δυσμενείς επιπτώσεις στην σωματική υγεία, επηρεάζει όμως την κοινωνική και ψυχολογική σφαίρα του. Τα άτομα που πάσχουν από ακμή έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση για τον εαυτό τους και αισθάνονται συχνά το συναίσθημα της απόρριψης.
Αρκετά άτομα εμφανίζουν ακμή κατά την ενηλικίωση οφειλόμενη κυρίως σε ορμονικές διαταραχές. Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης συμβάλουν στην υπερέκκριση σμήγματος με αποτέλεσμα να κλείνουν οι πόροι του δέρματος και να εμφανίζονται φλύκταινες, βλατίδες και κύστες.

Αντιμετώπιση

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ακμής βασίζεται στην ορθή συνεργασία του πάσχοντος με τον θεράποντα δερματολόγο. Βασικές αρχές για την αντιμετώπιση της ακμής είναι το τοπικό πλύσιμο, η τοπική χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων και η φαρμακευτική αγωγή από το στόμα.

Οι ουλές ακμής είναι τα δυσμενή επακόλουθα της κοινής ακμής (acne vulgaris). Η αντιμετώπιση των ουλών γίνεται κυρίως με χημικά peeling, με δερμοαπόξεση, με επεμβατικά laser ή με συνδυασμό αυτών.