Μυρμηκιές

mirmikies

Τι είναι οι Μυρμηκίες ;

Μυρμηκίες ή όπως πολλές φορές τις ονομάζει ο  κόσμος «μαντραβίτσα». Είναι καλοήθεις όγκοι (υπερπλασία), που οφείλονται σε κάποια στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που μπορεί να προσβάλλουν τον άνθρωπο προκαλώντας και πολλές άλλες παθήσεις. Μεταδίδεται με απλή επαφή συνήθως σε σημεία που υπάρχουν εκδορές ή μικροτραυματισμοί. Στη συνέχεια μπορεί να υπάρχει διασπορά και στο ίδιο άτομο.

 

Οι μυρμηκίες που κατά πολλούς αρχικά μοιάζουν με κάλους, συνήθως εμφανίζονται στα χέρια, στους αγκώνες, στα πέλματα, στα γόνατα και υπάρχουν βέβαια και άλλες μορφές που τις βλέπουμε πιο συχνά στο πρόσωπο. Συνήθως επώδυνες είναι αυτές των πελμάτων.

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιο ευπαθής στις μυρμηκίες, καθώς και όσοι συχνάζουν σε κολυμβητήρια και γυμναστήρια.

Η βλάβη εμφανίζεται από ένα ή έως και πολλούς μήνες αργότερα μετά την πρώτη μετάδοση.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση δεν είναι πάντα εύκολη και πολλές φορές χρειάζονται πολλές συνεδρίες με διάφορα πολλαπλά τοπικά σκευάσματα που συνταγογραφεί μόνο ο ειδικός δερματολόγος καθώς και με επεμβατικές μεθόδους σε ειδικό δερματολογικό ιατρείο όπως είναι η κρυοχειρουργική, ο ηλεκτροκαυτηριασμός και η εξάχνωση με ειδικό Laser.

Η αντιμετώπισή τους είναι εύκολη με την χρήση του Laser αλλά και των παλαιότερων μεθόδων όπως ηλεκτροκαυτηριασμός – κρυοπηξία ή τοπικών σκευασμάτων που συνταγογραφεί μόνο ο ειδικός δερματολόγος.

Δείτε επίσης