Έρπης Γεννητικών Οργάνων

erpis gen organon

Τι είναι ο έρπης γεννητικών οργάνων ;

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι λοιμώδης πάθηση που οφείλεται στον ιό του έρπητα.  Ο ιός αυτός μπορεί να προσβάλλει επίσης το δέρμα, τους βλεννογόνους, τα μάτια και το νευρικό σύστημα.
Έρπητας γεννητικών οργάνων
Πρόκειται για σεξουαλικά μεταδιδόμενη πάθηση που οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα.

Υπάρχουν δυο τύποι. Οι 1 και 2.

Αναφέρεται ότι ο 1 είναι ο ιός του γνωστού επιχείλιου έρπητα, ενώ ο 2 είναι αυτός των γεννητικών οργάνων.

Τελευταία όμως και λόγω της αλλαγής των σεξουαλικών συνηθειών, πιο συχνά αρχίσει και εμφανίζεται ο τύπος 1 στα γεννητικά όργανα.

Μετά την πρωτομόλυνση ακολουθούν επανεμφανίσεις που η συχνότητά τους εξαρτάται από παράγοντες όπως η έμμηνος ρύση, ψυχικό και σωματικό στρες, οι μικροβιακές λοιμώξεις, η γρίπη, παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κλπ.
Κλινικά, εμφανίζονται οι γνωστές φυσαλίδες που συνοδεύονται από, ήπιο έως πολύ έντονο πόνο και κνησμό που διαρκούν από 1-2 έως 2-4 εβδομάδες.
Ο ασθενής πρέπει να ενημερώνεται από τον δερματολόγο – αφροδισιολόγο του για την πορεία που ακολουθεί η νόσος και για τους τρόπους προφύλαξης – αποφυγής μετάδοσης.

Η θεραπεία είναι με αντιικά φαρμακευτικά σκευάσματα για περίπου 5 ημέρες ή αν η πάθηση υποτροπιάζει πάνω από 6 φορές το χρόνο δίνουμε θεραπευτικό σχήμα που κρατάει περίπου 1 χρόνο.