Δερματίτιδα

dermatitida

Τι είναι η Δερματίτιδα ;

Η δερματίτιδα είναι ένας ευρύς όρος για τη φλεγμονή της επιδερμίδας και περιλαμβάνει τη δερματίτιδα εξ’επαφής, τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και το έκζεμα. Η εξ’επαφής δερματίτιδα έχει πολλές πιθανές αιτίες. Δηλαδή,μπορεί να οφείλεται σε κάποιο φυτό ή σε ορισμένα φρούτα. Επίσης μπορεί να οφείλεται σε κάποια χημικά καθαριστικά σπιτιού όπως τα απολυμαντικά,τα σαπούνια και το ασετόν, ενώ δεν θα πρέπει να

αποκλείουμε και τα καλλυντικά και προϊόντα για την περιποίηση της επιδερμίδας.

Δερματίτιδα εξ’επαφής μπορεί να προκαλέσουν και κάποια κοσμήματα από νικέλιο, τα πλαστικά γάντια καθώς και τα καινούργια ρούχα πριν το πλύσιμο.

 

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να προκαλέσει πιτυρίδα ή δερματίτιδα, ακόμα και στα μωρά. Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

 

Το έκζεμα χαρακτηρίζεται από ένα κόκκινο, συνήθως κνησμώδες εξάνθημα που σπάει και πληγώνει το δέρμα. Μερικές από τις περιοχές που μολύνονται είναι το πρόσωπο, τα χέρια, οι κλειδώσεις των αγκώνων και των γονάτων. Το έκζεμα προκαλείται από ερεθισμό στις εξωτερικές στιβάδες του δέρματος. Παρόλο που αυτός ο ερεθισμός προκαλείται συνήθως από εξωτερικές αιτίες όπως τα καθαριστικά υγρά ή τα μάλλινα υφάσματα, μπορεί επίσης να προκληθεί από ψυχολογικούς παράγοντες όπως το άγχος ενώ μια πολύ κοινή αιτία του εκζέματος είναι το φαγητό.

 

Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση με συνέπεια το έκζεμα είναι το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, το σιτάρι, οι ξηροί καρποί. Άλλοι παράγοντες που προκαλούν αλλεργία είναι η γύρη, τα ακάρεα της σκόνης, το μαλλί, τα αιχμηρά αντικείμενα και τα φερμουάρ.

 

Το έκζεμα παρουσιάζεται συχνά σε οικογένειες και άλλα μέλη της οικογένειας μπορεί να υποφέρουν από άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα.
Θεραπεία:
Οι διάφορες θεραπείες στοχεύουν στην ανακούφιση της επιδερμίδας. Σήμερα ευτυχώς υπάρχουν εξειδικευμένα φάρμακα χωρίς κορτιζόνη, που συνταγογραφούνται μόνο από δερματολόγους ειδικευμένους στην αντιμετώπιση δερματίτιδας.
Σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης ο γιατρός σας μπορεί να προσπαθήσει να διαπιστώσει ποιες ουσίες την προκαλούν.

 

Η ενυδάτωση της επιδερμίδας βοηθά σε πολλές περιπτώσεις.