Laser Ευρυαγγείες

laser euriagies

Τι είναι οι ευρυαγγείες:

Oι ευρυαγγείες αποτελούν ένα από τα συχνότερα αισθητικά προβλήματα στις γυναίκες.
Με τον όρο ευρυαγγείες εννοούμε μικρά επιφανειακά αγγεία που καταλήγουν στο δέρμα και εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Από τι προκαλούνται οι ευρυαγγείες:

Η εμφάνισή τους μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, στην παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, και στην θερμότητα, π.χ. σάουνα, χαμάμ, υδρομασάζ κλπ. Επιπρόσθετα, υπάρχουν ορμονικοί παράγοντες, όπως είναι η χρόνια λήψη αντισυλληπτικών χαπιών. Στις γυναίκες οι ευρυαγγείες εμφανίζονται συχνά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ορθοστασία, τέλος, είναι ένας παράγοντας που επίσης δρα στην εμφάνιση ευρυαγγειών, κυρίως στα πόδια.

Τι είναι η θεραπεία laser για ευρυαγγείες:

Η θεραπεία laser για ευρυαγγείες κερδίζει τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο έδαφος καθώς μπορεί να επιτευχθούν άριστα αποτελέσματα υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Είναι η πιο συχνή μέθοδος που χρησιμοποιείται και μπορεί να αντιμετωπίσει όλο το φάσμα τους, από τις πιο λεπτές μέχρι και ένα πλέγμα ευρυαγγειών που ονομάζεται αιμαγγείωμα.

Τα laser έχουν την ιδιότητα, εκπέμποντας σε συγκεκριμένο μήκος κύματος, να απορροφώνται καλύτερα από το στόχο, δηλαδή τις ευρυαγγείες. Συγκεκριμένα η ενέργεια του λέιζερ ευρυαγγειών απορροφάται από την αιμοσφαιρίνη του αίματος των αγγείων που έχουμε επιλέξει για θεραπεία. Η θερμότητα που παράγεται προκαλεί πήξη του αίματος μέσα στο αγγείο προκαλώντας την καταστροφή του. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες το αγγείο εξαφανίζεται και το αίμα αποβάλλεται με φυσικούς μηχανισμούς.

Η επιλογή της ενέργειας και της διάρκειας παλμού του laser ευρυαγγειών διαφέρει ανάλογα με τη μορφολογία, το χρώμα και το μέγεθος του αγγείου.

Το πλέον ενδεδειγμένο λέιζερ για ευρυαγγείες είναι το Nd-YAG laser, με μήκος κύματος τα 1064 nm.

Είναι το laser για τις ευρυαγγείες επώδυνο ;

Το λέιζερ για τις ευρυαγγείες δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνο και οι περισσότεροι ασθενείς το θεωρούν γενικώς καλά ανεκτό.

H θεραπεία των ευρυαγγειών με laser έχει παρενέργειες ;

Η αποθεραπεία είναι αρκετά σύντομη και οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν την ερυθρότητα και το οίδημα της υπό θεραπεία περιοχής που υποχωρεί άμεσα όμως μετά την εφαρμογή. Η χρήση αντηλιακού μετά τη θεραπεία laser ευρυαγγειών στις περιοχές αυτές είναι απαραίτητη για την αποφυγή μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης.

Πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται το laser ;

Η συχνότητα των συνεδριών τoυ laser για την αντιμετώπιση αγγειακών βλαβών εξαρτάται από τον αριθμό των αγγειακών βλαβών.

Ποια είναι τα αποτελέσματα και τι πρέπει να προσέχω μετά την εφαρμογή του laser ;

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και τα αγγεία που θεραπεύθηκαν δεν επανεμφανίζονται ποτέ. Είναι δυνατόν όμως να εμφανιστούν νέες βλάβες σε άλλα σημεία του δέρματος.

Σε ότι αφορά την θεραπεία των ευρυαγγειών των κάτω άκρων με laser θα πρέπει να αποφεύγεται η ορθοστασία για 2-3 ημέρες μετά την συνεδρία, η έντονη γυμναστική και τα ζεστά μπάνια. Το περπάτημα βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος.