Έχετε ακούσει τον όρο «αλλεργία στον ήλιο»;

megunsplash 1200x675 1
0

Συνήθως ο κόσμος περιγράφει χρησιμοποιώντας αυτόν τον όρο κάθε αντίδραση του δέρματος μετά την έκθεση στον ήλιο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για την επιστήμη, όμως, οι πραγματικές “αλλεργικές” αντιδράσεις στον ήλιο είναι συγκεκριμένες: η ηλιακή κνίδωση, το πολύμορφο από φως εξάνθημα, η φωτοαλλεργική και φωτοτοξική δερματίτιδα.

Η φωτοαλλεργική δερματίτιδα συνήθως εμφανίζεται μετά από πολλές εκθέσεις στον ήλιο και απαιτεί την ύπαρξη ενός φωτοαλλεργιογόνου, σε αντίθεση με τη φωτοτοξική δερματίτιδα που μπορεί να εμφανιστεί με την πρώτη φορά που το δέρμα θα έρθει σε επαφή με την φωτοτοξική ουσία (πχ. κολόνιες και αρώματα, επαφή με ορισμένα φυτά) και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η ηλιακή κνίδωση αποτελεί μία σπάνια πάθηση που οφείλεται αμιγώς σε αντίδραση του δέρματος με τον ήλιο η οποία περιλαμβάνει την μετατροπή ενός φυσιολογικού συστατικού του δέρματος σε αλλεργιογόνο ενώ παρόμοια είναι και η αιτιολογία του συνηθέστερου πολύμορφου εκ φωτός εξανθήματος.

Τα συμπτώματά τους παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις από άτομο σε άτομο. Τα πιο συνήθη είναι το ερύθημα (κοκκίνισμα) με ή χωρίς οίδημα ή εξάνθημα, ο κνησμός, η μελάγχρωση του δέρματος, οι φυσαλίδες διαφόρων μεγεθών, η ροή υγρού ή το «σκάσιμο» του δέρματος κυρίως στις περιοχές φωτοέκθεσης.

Για να προστατευτούμε:

• Αποφεύγουμε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

• Φοράμε προστατευτικά ρούχα (παντελόνι, μακρυμάνικη μπλούζα, καπέλο, γυαλιά ηλίου) όταν βρισκόμαστε σε υπαίθριους χώρους.

• Προτιμάμε να καθόμαστε στη σκιά (η ηλιακή ακτινοβολία ούτως ή άλλως αντανακλάται στις λείες επιφάνειες).

• Δεν ξεχνάμε τη συχνή επάλειψη με το κατάλληλο για το δέρμα μας αντηλιακό.

• Τέλος, αν παίρνουμε φάρμακα, ρωτάμε τον Δερματολόγο μας εάν μπορεί να προκαλέσουν δερματική αντίδραση στον ήλιο.

Εάν σας παρουσιαστεί κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον Δερματολόγο, τον μόνο ειδικό γιατρό που μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση και να δώσει την κατάλληλη θεραπεία για τις παθήσεις του Δέρματος.

Δείτε Επίσης