Τι είναι ο ‘Ερπης Ζωστήρας;

376376634 1326120774675043 6926813401997403041 n
0

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς-έρπητα ζωστήρα, ο οποίος είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά.

Αφότου κάποιος περάσει ανεμοβλογιά, ο ιός που την προκάλεσε παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό για το υπόλοιπο της ζωής του. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου καθώς μεγαλώνουμε και μπορεί να επιτρέψει στον ανενεργό ιό να επανενεργοποιηθεί και να προκαλέσει έρπητα ζωστήρα.

Ο έρπης ζωστήρας συνήθως εμφανίζεται ως ένα φυσαλιδώδες, επώδυνο εξάνθημα το οποίο εκδηλώνεται στη μία πλευρά του σώματος ή του προσώπου.

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς-έρπητα ζωστήρα, που είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Αφότου κάποιος περάσει ανεμοβλογιά, ο ιός παραμένει ανενεργός στον οργανισμό. Μετά από χρόνια, ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί προκαλώντας τον έρπητα ζωστήρα.

O έρπης ζωστήρας τυπικά εμφανίζεται ως ένα επώδυνο φυσαλιδώδες εξάνθημα το οποίο σχηματίζει κρούστα σε 10 έως 15 ημέρες και επουλώνεται μέσα σε 2 έως 4 εβδομάδες. Ο έρπης ζωστήρας συνήθως εμφανίζεται στη μία πλευρά του σώματος ή του προσώπου. 48-72 ώρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος, ο ασθενής ενδέχεται να αισθανθεί πόνο, κνησμό, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στην περιοχή όπου θα εμφανιστεί στη συνέχεια το εξάνθημα.

Ο οφθαλμικός έρπης ζωστήρας είναι μία λοίμωξη του έρπητα ζωστήρα που επηρεάζει την περιοχή του οφθαλμού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα στο μέτωπο και επώδυνη φλεγμονή όλων των ιστών.

Η ανεμοβλογιά είναι μια πολύ μεταδοτική ασθένεια που προκαλεί φυσαλιδώδες εξάνθημα τυπικά σε όλο το σώμα, κνησμό και πυρετό. Ο ιός της ανεμοβλογιάς μπορεί να επανενεργοποιηθεί, προκαλώντας έρπητα ζωστήρα. Τα άτομα με έρπητα ζωστήρα μπορεί να έχουν πόνο, κνησμό, μυρμήγκιασμα και φυσαλιδώδες εξάνθημα σε μια περιοχή του σώματος, το οποίο ενδέχεται να διαρκέσει για εβδομάδες.

Το στρες ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα, ωστόσο η ηλικία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση έρπητα ζωστήρα, καθώς τα περισσότερα περιστατικά εμφανίζονται σε ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω.

Συζητήστε με τον γιατρό σας για τις επιλογές πρόληψης του έρπητα ζωστήρα.

Ο έρπης ζωστήρας εκδηλώνεται όταν ο ανενεργός ιός που υπάρχει ήδη στον οργανισμό ενός ατόμου επανενεργοποιείται, συνεπώς ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, καθώς ο ιός που προκαλεί έρπητα ζωστήρα είναι ο ίδιος με αυτόν που προκαλεί την ανεμοβλογιά, αν ένα άτομο που δεν έχει νοσήσει ποτέ από ανεμοβλογιά, έρθει σε άμεση επαφή με τις εκκρίσεις από τις φυσαλίδες κάποιου ατόμου που έχει εκδηλώσει έρπητα ζωστήρα, μπορεί να κολλήσει ανεμοβλογιά.

Ο κίνδυνος εμφάνισης έρπητα ζωστήρα αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας. Αυτό οφείλεται στη φυσική εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου καθώς μεγαλώνουμε, η οποία επιτρέπει την επανενεργοποίηση του ιού, ανεξάρτητα από το πόσο υγιής μπορεί να αισθάνεται ένας ενήλικας. Εάν κάποιος έχει νοσήσει από ανεμοβλογιά είναι ήδη φορέας του ιού που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα.

Αν δεν έχετε περάσει ποτέ ανεμοβλογιά, δεν βρίσκεστε σε κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα αλλά συνεχίζετε να διατρέχετε κίνδυνο νόσησης από ανεμοβλογιά. Ωστόσο, ενδέχεται να έχετε εκτεθεί στον ιό χωρίς να το γνωρίζετε ή να μη θυμάστε ότι έχετε νοσήσει από ανεμοβλογιά, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να βρίσκεστε σε κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα.

Πρόληψη

Ο εμβολιασμός συμβάλλει στην πρόληψη του έρπητα ζωστήρα. Συζητήστε με τον γιατρό σας για την πρόληψη του έρπητα ζωστήρα.1

Ο εμβολιασμός ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι του έρπητα ζωστήρα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μπορεί να αμυνθεί καλύτερα σε πιθανή επανενεργοποίηση του ιού.

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς που παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό μετά από νόσηση από ανεμοβλογιά. Αν δεν έχετε περάσει ανεμοβλογιά, η αποφυγή των επαφών με ασθενείς που έχουν ενεργή λοίμωξη με ανεμοβλογιά ή έρπητα ζωστήρα και η τήρηση της υγιεινής των χεριών μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ανεμοβλογιάς.

Δείτε Επίσης