Ακτινική Κερατίαση

aktiniki iperkeratosi

Τι είναι η Ακτινική Κερατίαση ;

Η ακτινική κερατίαση (ΑΚ), είναι προκαρκινική βλάβη του δέρματος και εμφανίζεται σαν μία ξηρή, λεπιδώδης και μερικές φορές υπερκερατωσική βλάβη, ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης και επαναλαμβανόμενης έκθεσης στον ήλιο. Η τυπική βλάβη είναι ξηρή, λεπιδώδης, με δερματική απόχρωση, κόκκινο – καφέ ή κίτρινο – μαύρο. Η έναρξη της ΑΚ είναι δυσδιάκριτη και συχνά περνά απαρατήρητη μέχρι τη διάγνωσή της.

Βλάβες ΑΚ  συχνά εμφανίζονται σε ακάλυπτες περιοχές του σώματος, όπως το κεφάλι, ο λαιμός, οι ραχιαίες πλευρές των χεριών και αντιβράχια, σε  ηλικιωμένους ασθενείς με ανοιχτόχρωμο δέρμα,  που έχουν εκτεθεί μακρόχρονα στον ήλιο, .

Εάν δεν αντιμετωπισθεί, η ΑΚ μπορεί να εξελιχθεί σε διηθητικό ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Η πλειοψηφία των ασθενών με ΑΚ, θα φέρουν πολλαπλές βλάβες που θα είναι κλινικά εμφανείς στο μέλλον.

Ένας ασθενής με ΑΚ μπορεί να χρειάζεται θεραπεία σε όλη του τη ζωή. Οι βλάβες της ΑΚ είναι οι πιο γνωστές προ – καρκινικές βλάβες ανά τον κόσμο και η θεραπεία των ασθενών με ΑΚ είναι η πιο κοινή δερματολογική πράξη  που εφαρμόζεται στους εξωτερικούς ασθενείς.

 

Αντιμετωπίζοντας την Ακτινική Κερατίαση

Η ΑΚ αντιμετοπίζεται εύκολα είτε με χρήση ηλεκτροκαυτηριασμού, laser, κρυοπηξίας ή σε προχωρημένες καταστάσεις με χειρουργική εκτομή. Για την αντιμετώπισή της ορισμένες φορές χρησιμοποιείται εξειδικευμένη τοπική αγωγή, από τον δερματολόγο.

Πολλές φορές χρησιμοποιείται συνδυασμός θεραπειών. Ο τύπος θεραπείας ποικίλει ανάλογα με το σημείο, τον τύπο και το μέγεθος της βλάβης, προηγούμενες αγωγές .