Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

safe sex concept post

Ειδικό κέντρο ελέγχου και θεραπείας, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Το δερματολογικό ιατρείο του κυρίου Γρηγόρη Μαυρουδή είναι δίπλα σας από το 2003 σε ένα σύγχρονο περιβάλλον και άρτια εξοπλισμένο,  με ειδίκευση στον έλεγχο, διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Η πολύχρονη εμπειρία μας, η συνεχιζόμενη μετεκπαίδευση σε Ελλάδα και εξωτερικό και τα χιλιάδες περιστατικά που έχουμε αναλάβει με επιτυχία εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Τι είναι τα ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα) 

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται οι ασθένειες, οι οποίες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της ανθρώπινης σεξουαλικής συμπεριφοράς, πολλές φορές όμως ακόμα και με μια απλή επαφή ή την χρήση κοινών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνας κλπ)  καθώς και μέσω της γέννας ή του  θηλασμού. Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις είναι γνωστές εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

 

Ποια νοσήματα θεωρούνται σεξουαλικώς μεταδιδόμενα; 

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ
Τα κονδυλώματα είναι το πιο συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νοσήμα. Οφείλονται σε διάφορους τύπους της οικογενείας των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων, HPV – Human Papiloma Virus.

Εντοπίζονται κυρίως στα γεννητικά όργανα, στις περιοχές γύρω από αυτά, στην περιοχή του πρωκτού, ενώ σπανιότερα στο πρόσωπο, στόμα ή σε άλλες περιοχές του σώματος.

 

ΕΡΠΗΣ ΓΕΝΝΕΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι λοιμώδης πάθηση που οφείλεται στον ιό του έρπητα. Ο ιός αυτός μπορεί να προσβάλλει  το δέρμα, τους βλεννογόνους, τα μάτια και το νευρικό σύστημα.

 

ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗ ΤΕΡΜΙΝΘΟΣ
Η μολυσματική τέρμινθος είναι ιογενής λοίμωξη του δέρματος, που μεταδίδεται με άμεση επαφή μέσω των βλαβών του δέρματος από άτομο σε άτομο ή διασπείρεται με το ξύσιμο στο ίδιο άτομο. Στους ενήλικες θεωρείται κυρίως σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και προσβάλει συνήθως τη γεννητική περιοχή του άνδρα και της γυναίκας καθώς και τις μηρογεννητικές πτυχές. Παρ΄ όλα αυτά, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, με απλή δερματική επαφή σε ενήλικες και παιδιά.

 

ΒΑΛΑΝΙΤΙΔΑ – ΒΑΛΑΝΟΠΟΣΘΙΤΙΔΑ
Βαλανίτιδα είναι η φλεγμονή της βαλάνου του πέους. Η βαλανοποσθίτιδα είναι φλεγμονή της ακροποσθίας και της βαλάνου του πέους.   Η συνηθέστερη που προκαλεί τη βαλανίτιδα είναι η μόλυνση από βακτήρια ή μύκητες.

 

ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ
Κολπίτιδα είναι η φλεγμονή του κόλπου που οφείλεται σε διάφορα μικρόβια και μύκητες. Ανάλογα τον παθογόνο μικροοργανισμό που την προκαλεί, διακρίνεται στις εξής κατηγορίες: Τριχομαναδική, μυκητιασική, βακτηριακή και κολπίτιδα από χλαμύδια.

 

ΧΛΑΜΥΔΙΑ
Τα χλαμύδια είναι μια λοίμωξη που οφείλεται στο βακτήριο Chlamydia Trachomatis. Μεταδίδεται πολύ εύκολα με κάθε μορφή σεξουαλικής πράξης ( κολπικό, πρωκτικό και στοματικό έρωτα ), καθώς και με τα χέρια μετά την επαφή τους με τα γεννητικά όργανα.

 

ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΕΣ
Πρόκειται για παράσιτα που μολύνουν στους άντρες την ουρήθρα, ενώ στις γυναίκες τον κόλπο και τον τράχηλο. Είναι κυρίως σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και συνήθως συνοδεύονται και από κάποιο άλλο νόσημα όπως χλαμύδια, γονόρροια κα.

 

ΚΑΝΤΙΝΤΙΑΣΗ
Είναι μυκητιασική λοίμωξη και οφείλεται στον μικροοργανισμό Candida albicans.

 

ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ
Η μυκητίαση είναι μια συνηθισμένη δερματική λοίμωξη, η οποία προκαλείται από διάφορα είδη μυκητών και εμφανίζεται  με τη δημιουργία κηλίδων σε διάφορα σημεία του σώματος όπως στα νύχια, στα πόδια, στους μηρούς, στο τριχωτό της κεφαλής και στα γεννητικά όργανα.

 

ΑΙΔΟΙΤΙΔΑ
Αιδοίτιδα είναι η φλεγμονή του αιδίου, εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Οφείλεται στην εγκατάσταση και στον πολλαπλασιασμό μικροβίων στο πλακώδες επιθήλιο του αιδοίου και ακολουθεί είτε τραυματισμός, είτε χρόνιες φλεγμονές του κόλπου και της μήτρας.

 

ΒΛΕΝΝΟΡΡΟΙΑ – ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ
Προκαλείται από το μικρόβιο του γονόκοκκου που είναι γνωστό με την ονομασία Neisseria gonorrhoeae. Η βλεννόρροια ή γονόρροια είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Ανάλογα με την επαφή, κολπική, στοματική ή πρωκτική μπορεί να προσβάλει όργανα και ιστούς των περιοχών αυτών.

 

ΜΗ ΓΟΝΟΚΟΚΚΙΚΗ ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ
Η μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα είναι ξεχωριστή νοσολογική οντότητα που συχνά ταλαιπωρεί τον ασθενή, αφού αποτελεί παγκοσμίως συχνό αίτιο χρόνιας λοίμωξης της γεννητικής χώρας. Παράγοντες κινδύνου για την νόσο αποτελεί η ηλικία.

 

ΣΥΦΙΛΗ
Η σύφιλη είναι μια μικροβιακή λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο ωχρό τρεπόνημα, οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν έλκη στο πέος, στο εσωτερικό της ουρήθρας ή στους όρχεις, ενώ οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν έξω ή μέσα στον κόλπο, στον τράχηλο ή στην ουρήθρα.

Η σύφιλη εκδηλώνεται αρχικά με έλκη στα χείλη, τη γλώσσα, το στόμα, τα βλέφαρα, το πρόσωπο, το στήθος, τα δάκτυλα, τους μαστούς, το έντερο και το περίνεο και στα δύο φύλα.

 

ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ
Ηπατίτιδα είναι η φλεγμονή του ήπατος η οποία προκαλείται συνήθως από ιούς και είναι γνωστή ως ιογενή ηπατίτιδα.

 

ΗΙV  (Human Immunodeficiency Virus)
O HIV είναι ο ιός που προκαλεί το AIDS (σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας). Ο HIV προσβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και κυρίως τα Τ-λεμφοκύτταρα τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.

 

ΨΩΡΑ
Προκαλείται από ένα παράσιτο το οποίο είναι τόσο μικρό που δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι και ονομάζεται dermosarcoptes scabie.Η ψώρα μεταδίδεται με συχνή και παρατεταμένη επαφή. Συνήθως εμφανίζεται σε φυλακές, σε νοσοκομεία, σε παιδικούς σταθμούς και γενικά σε χώρους που συνοψίζονται πολύ άνθρωποι.

 

ΦΘΕΙΡΙΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η φθειρίαση του σώματος οφείλεται σε διαφορετικό παράσιτο, απ΄ότι η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής και σε διαφορετικό απ΄ότι η φθειρίαση του εφηβαίου. Η νόσος είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Οι ψείρες ρουφούν αίμα κάθε λίγες ώρες και δεν μπορούν να επιζήσουν χωρίς αυτό παραπάνω από λίγες μέρες. Γεννούν αυγά κάθε μέρα (κόνιδες) που κολλάνε πάνω στην τρίχα.