Επιβεβαιώνεται η προτροπή μας για εμβολιασμό έναντι του HPV και στα αγόρια!

hpv 3
0

Να γίνει το εμβόλιο έναντι των ιών HPV όχι μόνο στα κορίτσια, αλλά και στα αγόρια ηλικίας 9-18 ετών συνιστούν πλέον όλοι και όχι μόνο οι αφροδισιολόγοι που επέμεναν τόσα χρόνια. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι, μετά την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ανανεώνεται το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, συστήνοντας τον εμβολιασμό κατά των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), τόσο στα κορίτσια, όσο και στα αγόρια για τις ηλικίες 9-18 ετών. Η σημαντική αλλαγή είναι ότι θα υπάρχει συμπερίληψη, ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν παροχή του εμβολίου και για αγόρια αυτής της ηλικίας.

Οι ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) περιλαμβάνουν μια ομάδα με περισσότερους από 200 υπότυπους, που μεταδίδονται μέσω δερματικής επαφής. Είναι γνωστό ότι περίπου 50 υπότυποι μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση της γεννητικής περιοχής και κάποιοι από αυτούς είναι δυνητικά ογκογόνοι.

Σχεδόν όλα τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα μπορεί να έρθουν σε επαφή με έναν ιό HPV γιατί αυτοί οι ιοί παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό μεταδοτικότητας με αποτέλεσμα την εκδήλωση βλαβών, που θα πρέπει να ελεγχθούν από ειδικό δερματολόγο – αφροδισιολόγο. Σε ένα ποσοστό των μολύνσεων θα υπάρξει εμμένουσα λοίμωξη, που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση κακοήθειας.

Η συχνότερη κλινική εκδήλωση του HPV είναι τα κονδυλώματα, το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, με συχνές υποτροπές και πιθανότητα εξαλλαγών γι’ αυτό και πρέπει ο έλεγχος και η θεραπεία τους να γίνεται από τον μόνο υπεύθυνο εξειδικευμένο γιατρό για την πάθηση, τον ειδικό δερματολόγο – αφροδισιολόγο. Οι συχνότερες κακοήθειες που θα μπορούσαν να εμφανιστούν εφόσον δεν υπάρχει πλήρης έλεγχος και θεραπεία είναι ο  καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου στις γυναίκες, ο καρκίνος του πέους στους άντρες και του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα και στα δύο φύλα.

-Τα σημαντικά αποτελέσματα του εμβολιασμού

Σε χώρες όπου εφαρμόστηκε μαζικός εμβολιασμός όλου του πληθυσμού , όπως στην Αυστραλία, η μείωση των γεννητικών κονδυλωμάτων είναι εντυπωσιακή. Οι έφηβες που εμβολιάστηκαν παρουσίασαν μηδενικά ποσοστά προκαρκινικών βλαβών και HPV σχετιζόμενων καρκίνων.

Στην Ελλάδα δυστυχώς μόνο 30%-40% των έφηβων κοριτσιών εμβολιάζεται, παρότι υπάρχει η δωρεάν ασφαλιστική παροχή εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλιστα, τα ποσοστά μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Πρέπει να επισημανθεί η σημασία πρόληψης της λοίμωξης από HPV. Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην πρόληψη εμφάνισης κονδυλωμάτων και καρκίνου για τους νέους ανθρώπους.

Δείτε Επίσης