Κατάθλιψη λόγω έκφρασης του προσώπου

dermoapoksesi
0

Το μπότοξ είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους κοσμητικής ιατρικής όσον αφορά τη μείωση των ρυτίδων έκφρασης (όπως αυτές που σχηματίζονται όταν γελάμε), παραλύωντας -παγώνοντας- στην ουσία τους μυς του προσώπου. Οι γυναίκες, όμως, που την ακολουθούν φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να νιώσουν κατάθλιψη, επειδή δεν μπορούν να γελάσουν κανονικά.

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιου του Cardiff, Δρ. Michael Lewis, οι ενέσεις μπότοξ μπορούν να μας κάνουν δυστυχισμένους, επειδή φαίνεται ότι παρεμποδίζουν τα σήματα που αποστέλλονται στον εγκέφαλο όταν χαμογελάμε. Έτσι, συμβάλλουν έμμεσα κατά κάποιο τρόπο στην αύξηση των πιθανοτήτων εκδήλωσης κατάθλιψης.

 

Στην μελέτη που πραγματοποίησε συμμετείχαν 25 γυναίκες, οι οποίες έκαναν ενέσεις μπότοξ στο μέτωπο ή τα μάτια (πόδι χήνας) ή γέμισμα ρυτίδων με ενέσιμα υλικά. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, προκειμένου να αξιολογήσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης σε χρονικό διάστημα 2 έως και 4 εβδομάδων μετά την επέμβαση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που έκαναν ενέσεις για τη μείωση των ρυτίδων έκφρασης, είχαν περίπου 50% υψηλότερο σκορ από τις υπόλοιπες που δεν κάνουν τέτοιες παρεμβάσεις. Παράλληλα δεν βρέθηκε συσχέτιση με αυτές που μόνο χρησιμοποίησαν υλικά – υαλουρονικό οξύ – για γέμισμα ρυτίδων.

 

«Οι εκφράσεις του προσώπου μας επηρεάζουν το τι νιώθουμε. Έτσι, μπορεί να χαμογελάμε όταν είμαστε χαρούμενοι, αλλά και το να χαμογελάμε επίσης μας κάνει χαρούμενους», λέει ο Δρ. Michael Lewis. Συμπληρώνει, τέλος, ότι «οι γυναίκες είναι καλύτερα να αφήνουν τις γραμμές έκφρασής τους να λένε την ιστορία τους, πρέπει να γιορτάζουν τα συναισθήματά τους.

Οι γραμμές έκφρασης βρίσκονται εκεί για κάποιο λόγο».

Βέβαια αυτή είναι η προσωπική άποψη του ερευνητή και δεν εκφράζει απόλυτα και την πλειοψηφία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν συχνά αυτές τις μεθόδους για την αντιμετώπιση των ρυτίδων.

Ο μόνος τρόπος βέβαια για τη σωστότερη και ασφαλέστερη εφαρμογή είναι να συμβουλευόμαστε πάντοτε τον μόνο υπεύθυνο για την υγεία και προστασία του δέρματος μας, που είναι ο δερματολόγος μας.

Δείτε Επίσης