Μπορεί ο καρκίνος του προστάτη να συνδέεται με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

images
0

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019:Ο καρκίνος του προστάτη ενδεχομένως να συσχετίζεται με  σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές αποδίδοντας την μεταδοτικότητα στις κολπικές τριχομονάδες.  
 
Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στους άνδρες και η συχνότητά του αυξάνεται με την ηλικία, ιδίως άνω των 70 ετών. Προς το παρόν έχει τεκμηριωθεί η κληρονομική προδιάθεση της νόσου. 
 
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, μελέτησαν στο εργαστήριο κύτταρα του ανθρώπινου προστατικού αδένα και διαπίστωσαν ότι η παρουσία του παρασίτου των κολπικών τριχομονάδων (που προκαλούν λοίμωξη στον άνδρα κατά τη σεξουαλική επαφή) βοηθά στην ανάπτυξη καρκίνου. 
 
Οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί απελευθερώνουν μια πρωτεΐνη που προκαλεί φλεγμονή και αυξημένη ανάπτυξη τόσο των καλοηθών, όσο και των καρκινικών προστατικών κυττάρων.  
 
Έρευνα που είχε γίνει το 2009 είχε διαπιστώσει ότι το ένα τέταρτο των ανδρών με καρκίνο του προστάτη εμφανίζουν σημάδια λοίμωξης από τριχομονάδες και αυτοί ακριβώς οι άνδρες είναι πιθανότερο να έχουν πιο εξελιγμένους προστατικούς όγκους.  
 
Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι πιθανότατα οι τριχομονάδες καθιστούν τους άνδρες πιο ευάλωτους στον καρκίνο του προστάτη, χωρίς πάντως ακόμη να υπάρχουν οριστικές αποδείξεις.  
 
Συχνά η γυναίκα ή ο άνδρας δεν έχουν συμπτώματα και δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν μολυνθεί. Οι άνδρες μπορεί να νιώθουν κνησμό ή ερεθισμό στα γεννητικά όργανά τους, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση ή την εκσπερμάτιση ή να έχουν εκκρίσεις λευκού χρώματος. Οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από κολπικές τριχομονάδες, μπορεί να αισθάνονται κνησμό, δυσφορία κατά την ούρηση ή να έχουν επίσης κολπικές εκκρίσεις λευκού χρώματος. 
 
Μόνο με μια εξέταση από ειδικό δερματολόγο – αφροδισιολόγο μπορεί να διαπιστωθεί η ύπαρξη ενός σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος. 

Δείτε Επίσης