Τα παιδιά με έκζεμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τροφικών αλλεργιών

fistikia fustikia auga gala
0

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Allergy and Clinical Immunology», ερευνητές από το King’s College London διαπίστωσαν ότι τα μικρά παιδιά που έχουν σοβαρό έκζεμα και  έχουν μολυνθεί από βακτήριο Staphylococcus aureus (SA), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργίας στα τρόφιμα.

Το Staphylococcus aureus (SA) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στη μύτη και στο δέρμα υγιών ατόμων. Ωστόσο, το βακτήριο Staphylococcus aureus είναι πιο συχνή λοίμωξη σε πάσχοντες από έκζεμα, ιδιαίτερα σε σοβαρό έκζεμα.

Όταν κάποιος έχει αλλεργία, το ανοσοποιητικό του σύστημα αντιδρά σε ακίνδυνες ουσίες όπως τα αυγά ή τα φιστίκια καθώς τα εκλαμβάνει ως εισβολέα και προκαλεί υπερβολική αντίδραση. Το σώμα τους παράγει ένα μόριο ή αλλιώς αντίσωμα γνωστό ως ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE). Όταν η IgE συναντά τον εισβολέα στο δέρμα ή μέσα στο σώμα απελευθερώνει χημικά, όπως η ισταμίνη που προκαλεί την αλλεργική αντίδραση.

Η ομάδα επιστημόνων διαπίστωσε ότι τα μικρά παιδιά με σοβαρό έκζεμα που είναι μολυσμένα το βακτήριο Staphylococcus aureus παράγουν περισσότερη ανοσφαιρίνη έναντι φιστικιού, των αυγών και του γάλακτος και αυτό δείχνει ότι έχουν τροφική αλλεργία σε καθένα από αυτά.

Τα παιδιά αυτά είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλεργία στα αυγά στην ηλικία 5 ή 6 ετών σε σύγκριση με παιδιά που δεν είχαν στον οργανισμό τους λοίμωξη από αυτό το βακτήριο.

Eίναι σημαντικό καθώς τα περισσότερα παιδιά με αλλεργία στα αυγά συνήθως το ξεπερνούν αυτό σε νεαρότερη ηλικία.

Σε αυτήν τη μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με Staphylococcus aureus στο δέρμα ή στη μύτη τους ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργία στα φιστίκια, ακόμα και παρά το γεγονός ότι φιστίκια καταναλώνουν σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Δείτε Επίσης