Χημικές ουσίες σε σαμπουάν, κραγιόν κ.λπ. συνδέονται με την πρώιμη εφηβεία των κοριτσιών

84431835 feliz madre e hija hija en rizadores de pelo pintar las unas hacer una pedicura
0

 

ΜΑΙΟΣ 2019:Ερευνητές εξέτασαν κορίτσια και αγόρια που γεννήθηκαν από μητέρες που ζούσαν στην Καλιφόρνια μεταξύ των ετών 1999 και 2000. Συνολικά, 338 έγκυες γυναίκες μελετήθηκαν για τα επίπεδα  των χημικών ουσιών που περιέχονται σε καλλυντικά, όπως σε σαμπουάν, κραγιόν, κλπ., κατά την εγκυμοσύνη τους και στη συνέχεια μελετήθηκαν τα επίπεδα των ίδιων χημικών ουσιών στα παιδιά όταν ήταν εννέα ετών.

Η ομάδα εξέτασε επίσης τα επίπεδα των ουσιών αυτών και την εποχή της έναρξης της εφηβείας τους. Συνέχισαν την παρακολούθηση  μέχρι την ηλικία των 13 ετών.

 

Τα αποτελέσματά της έρευνας έδειξαν ότι η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες των καλλυντικών, συνδέεται άμεσα με την πρώιμη έναρξη της εφηβείας στα  κορίτσια, αλλά δεν επηρέασε καθόλου τα αγόρια.

Οι ερευνητές  κατάφεραν να προσδιορίσουν  τις χημικές ουσίες των καλλυντικών που προκαλούσαν αυτή τη διαταραχή.

Είναι ο  φθαλικού διαιθυλεστέρα , το τρικλοσαν που είναι  ένας αντιβακτηριακός παράγοντας και τα parabens.

Όπως είπαν, οι μητέρες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα των δύο αυτών χημικών ουσιών στο σώμα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δηλαδή του φθαλικού διαιθυλεστέρα που χρησιμοποιείται στα αρώματα και του triclosan, που είναι ένας αντιβακτηριακός παράγοντας σε ορισμένα σαπούνια και οδοντόκρεμες, γέννησαν κορίτσια που μπήκαν στην εφηβεία νωρίτερα.

Επίσης παρατήρησαν ότι τα κορίτσια με υψηλότερα επίπεδα parabens στον οργανισμό τους, στην ηλικία των εννέα ετών, μπήκαν νωρίτερα στην εφηβεία.

 

Η πρώιμη εφηβεία θα μπορούσε, όπως είπαν, να δημιουργήσει και άλλα προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή των κοριτσιών αυτών.

Η πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας και  αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Βέβαια η πρωιμότερη εφηβεία λόγω των ουσιών αυτών θα πρέπει να ελεγχθεί αν δημιουργεί αυτά τα προβλήματα.

 

Πιστεύεται ότι οι χημικές ουσίες μιμούνται τις γυναικείες ορμόνες και αυτό θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα αγόρια δεν βρέθηκαν να επηρεάζονται.

 

Η ερευνητική ομάδα προτρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η έκθεση εγκύων και παιδιών σε χημικά.

Δείτε Επίσης