Ανησυχητική είναι η κατάσταση ως προς τη χρήση σολαριουμ στην Ελλάδα, λόγω της έκθεσης σε επίπεδα ακτινοβολίας πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) επισημαίνει την ανάγκη κάλυψης του νομικού κενού.
Αν και από το 2009 η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) των μηχανημάτων τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ) έχει χαρακτηρισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καρκινογόνος για τον άνθρωπο, και έχει ενταχθεί στην ίδια κατηγορία με το κάπνισμα, τον αμίαντο και τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες, παρόλα αυτά η χρήση των σολάριουμ παραμένει δημοφιλής.
Η ΕΕΑΕ, κατέγραψε την κατάσταση των σολάριουμ, κάνοντας δειγματοληπτικές επιτόπιες μετρήσεις σε όλη την Ελλάδα
Τα όρια ασφαλείας για την εκπεμπόμενη ακτινοβολία στα σολάριουμ -και γενικότερα για κάθε συσκευή που εκθέτει το δέρμα στην υπεριώδη και υπέρυθρη ακτινοβολία- τίθενται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση στα 0,3 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο, που αντιστοιχούν σε δείκτη UV 12.
Το όριο αυτό έχει τεθεί και στην Ελλάδα με βάση σχετικό Πρότυπο του ΕΛΟΤ από το 2010. Όταν ο δείκτης UV υπερβαίνει το 11, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η επικινδυνότητα της ηλιακής ακτινοβολίας χαρακτηρίζεται «ακραία», με μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης βλάβης στο δέρμα και στα μάτια.
Όμως στην Ελλάδα, στα δύο τρίτα (65%) των μηχανημάτων που μετρήθηκαν, η ακτινοβολία υπερέβαινε τη σύσταση ασφαλείας των 0,3 Watt ανά τ.μ. Η μέση εκπεμπόμενη ακτινοβολία άγγιζε τα 0,5 Watt ανά τ.μ. (από 0,09 έως σχεδόν 1 Watt).
Σε σχετική μελέτη των της ΕΕΑΕ, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Ελληνική Επιθεώρηση Δερματολογίας Αφροδισιολογίας, τονίζεται ότι, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις της Επιτροπής, η συντριπτική πλειονότητα των μηχανημάτων σολάριουμ στην Ελλάδα εκπέμπει ακραία υπεριώδη ακτινοβολία.
Σημειωτέον ότι μια ανάλογη έρευνα σε σολάριουμ στις χώρες της ΕΕ, έδειξε ότι τα δύο τρίτα παραβιάζουν το όριο των 0,3 Watt, συνεπώς το πρόβλημα έχει διεθνή διάσταση. Επίσης, επισημαίνεται ότι τα περισσότερα μηχανήματα σολάριουμ στην Ελλάδα είναι τέτοιου τύπου, που θα έπρεπε να τα χειρίζεται εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, πράγμα που δεν συμβαίνει.
Μετά τα ευρήματά αυτά, ο πρόεδρος της ΕΑΑΕ δήλωσε ότι «η Επιτροπή θα εισηγηθεί μια ρύθμιση για τον χώρο των σολάριουμ στην Ελλάδα, ώστε να μπουν πλέον νομικά κάποια όρια, καθώς και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, προκειμένου να υπάρχει εποπτεία τους, διότι σήμερα υπάρχει νομικό κενό
Το τεχνητό μαύρισμα μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, όπως εγκαύματα, φωτοτοξικές και φωτοαλλεργικές αντιδράσεις, βλάβες στα μάτια, κυρίως όμως καρκίνο, μετά από μακροχρόνια χρήση, τόσο μη μελανωματικούς καρκίνους, όσο και το σπανιότερο αλλά πιο θανατηφόρο μελάνωμα. Εκτιμάται ότι άνθρωποι που ξεκίνησαν να κάνουν σολάριουμ σε ηλικία μικρότερη των 35 ετών, έχουν κατά 87% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα.
Το τεχνητό μαύρισμα δεν προετοιμάζει το δέρμα για την ηλιοθεραπεία και δεν προστατεύει από την έκθεση στον ήλιο. Επιπλέον, το σολάριουμ δεν είναι ασφαλής επιλογή για την αύξηση της βιταμίνης D στον οργανισμό. Για μια ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα, αρκούν ελάχιστα λεπτά καθημερινής στον ήλιο για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη D.
Πρίν σκεφτείτε τη μέθοδο του τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ) επισκεφτείτε τον μόνο ειδικό που μπορεί να σας ενημερώσει για τον κίνδυνο του καθενός, ανάλογα με τον τύπο δέρματος σας και το ιστορικό σας, έτσι ώστε να γνωρίζετε , με την δυνατόν μικρότερη ζημία (αναπόφευκτη) αν μπορείτε και πόση ώρα και με ποιες προφυλάξεις να ξεκινήσετε μια εφαρμογή.