Η ακμή αποτελεί συχνή διαταραχή των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων κυρίως του προσώπου αλλά και του κορμού(στέρνο και ράχη) με έναρξη την προεφηβεία που μπορεί να συνεχιστεί και μέχρι την ενηλικίωση. Η προεφηβική ακμή, δηλαδή η ακμή που εμφανίζεται μεταξύ ηλικίας 7 και 11 ετών, μοιάζει σε αρκετά σημεία με την εφηβική ακμή και θεωρείται αρχικό σημάδι ερήμωσης. Τα λευκά και μαύρα στίγματα τείνουν να κυριαρχούν, ειδικά στην «ζώνη Τ» (δηλαδή, στο μέτωπο, στη μύτη και στο πηγούνι) του προσώπου, αλλά μπορεί vα συνυπάρχουν και φλεγμονώδεις βλάβες δηλαδή κόκκινα σπυράκια και σπυράκια με πύον. Κάθε γονέας που το παιδί του αρχίζει να παρουσιάζει τις πρώτα σημάδια ακμής καλό είναι να απευθυνθεί έγκαιρα στον πλέον ειδικό για την πάθηση, τον δερματολόγο, και να ακολουθήσει τις χρήσιμες συμβουλές του.
Ενθαρρύνουμε το παιδί να αποκτήσει ρουτίνα καθαρισμού του δέρματος. Αυτή περιλαμβάνει πλύσιμο του προσώπου, πρωί και βράδυ με ήπιο υγρό καθαριστικό, ώστε να απομακρύνονται ιδρώτας, ρύποι, υπολείμματα προϊόντων περιποίησης. Το πλύσιμο γίνεται μόνο με τα χέρια και καλό είναι να αποφεύγονται σφουγγαράκια ή βουρτσάκια.
Επιλέγουμε τα κατάλληλα δερμοκαλλυντικά και αντηλιακά για την περιποίηση του παιδικού δέρματος στα οποία θα πρέπει να αναγράφεται σαφώς η ένδειξη «μη φαγεσωρογόνα» ή «oil- free», ώστε να μην επιδεινώνουν την ακμή.
Παροτρύνουμε το παιδί να λούζει τα μαλλιά του σε τακτά χρονικά διαστήματα και το βοηθάμε να επιλέγει κουρέματα και χτενίσματα ώστε να διατηρούνται τα μαλλιά μακριά από το πρόσωπο προκειμένου τα έλαια των τριχών να μην καταλήγουν σε αυτό.
Παρά την διαδεδομένη αντίληψη η κατανάλωση σοκολάτας, γλυκών και αναψυκτικών δε χειροτερεύει την ακμή. Γι’ αυτό το λόγο δεν επιβάλλουμε στερητικές δίαιτες στα παιδία. Αντιθέτως, τα συμβουλεύουμε πως μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή χωρίς ακρότητες βοηθά συνολικά την καλή εικόνα προσώπου και σώματος.
Τα ΟΧΙ
Τα χέρια θα πρέπει να μένουν μακριά από το πρόσωπο. Δεν πειράζουμε και δεν σπάμε σπυράκια γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος επιμόλυνσης και η πιθανότητα να μένουν μόνιμες ουλές.
Φροντίζουμε να μη χρησιμοποιούνται κατά κόρον προϊόντα για τα μαλλιά όπως λακ, αφρός, τζελ γιατί πολύ συχνά καταλήγουν στο πρόσωπο και φράζουν τους πόρους του δέρματος επιδεινώνοντας την ακμή.
Αποφεύγουμε να συμβουλευόμαστε μη ειδικούς (οικείους, διαδίκτυο, τηλεόραση) στην επιλογή προϊόντων αντιμετώπισης της ακμής, ο μόνος αρμόδιος είναι ο δερματολόγος μας.
Δε μεγεθύνουμε το ζήτημα της ακμής αλλά ούτε υποτιμούμε τη σπουδαιότητα της εικόνας του δέρματος για την ψυχολογία του παιδιού μας.
Σε κάθε ηλικία η καλή όψη του δέρματος επιδρά θετικά στην ψυχολογική διάθεση μας.
Ακολουθώντας τις συμβουλές της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας πρακτικά έτσι ώστε μια πολύ συχνή δερματολογική πάθηση όπως η ακμή να μην τα ταλαιπωρεί ψυχικά και σωματικά.