ΕΝΕΣΙΜΑ ΝΗΜΑΤΑ. ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ!

nimata
0

Οι θεραπείες μικρής διάρκειας, ελάχιστα επεμβατικές, με μηδαμινό χρόνο ανάρρωσης και με πολύ καλή αποτελεσματικότητα, που να διαρκεί, αποτελούν σήμερα το ζητούμενο των περισσοτέρων ασθενών που θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα του προσώπου τους. Μία τέτοια θεραπεία είναι τα ενέσιμα νήματα.
Τα νήματα λοιπόν είναι μια πολύ σύγχρονη και ιδιαίτερα αποτελεσματική επεμβατική διαδικασία της Αισθητικής Δερματολογίας αλλά η λαθεμένη επικοινωνία τους, η έλλειψη γνώσεων και η καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών για εμπορικούς λόγους, που γίνεται από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων αλλά και από μη γιατρούς, έχει προκαλέσει την απογοήτευση όσων ανέμεναν θαύματα. Τελικά τι είναι μύθος και τι αλήθεια;

ΜΥΘΟΣ Νο1: Είναι νέα θεραπεία!

ΑΛΗΘΕΙΑ: Κάθε άλλο! Εφαρμόζεται εδώ και δυο δεκαετίες περίπου. Η εφαρμογή των πρώτων νημάτων που κυκλοφόρησαν απαιτούσε αυξημένες γνώσεις, είχαν δύσκολες τεχνικές εφαρμογές και οι παρενέργειές τους (ασυμμετρίες, μετανάστευση ή και αποβολή του νήματος, τραυματισμοί νεύρων και αγγείων) στα πρώτα χρόνια εφαρμογής τους, είχαν ως αποτέλεσμα, τη μη ευρεία αποδοχή τους από την ιατρική κοινότητα. Με την πάροδο των χρόνων και ειδικά τη τελευταία δεκαετία η βελτίωση της ποιότητας των υλικών και των τεχνικών εφαρμογής από τις εταιρείες παραγωγής τους, έλυσε τα προβλήματα αυτών των παρενεργειών σχεδόν οριστικά! Ταυτόχρονα, η παραγωγή νημάτων πολυδιοξανόνης (PDO) τα οποία εφαρμόζονται πολύ ευκολότερα έκανε τη θεραπεία ιδιαίτερα δημοφιλή.

ΜΥΘΟΣ Νο2: Η θεραπεία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και αντικαθιστά το χειρουργικό lifting. Είναι ένα lifting χωρίς νυστέρι!

ΑΛΗΘΕΙΑ: Παρά την αυξημένη δημοτικότητα του lifting χωρίς νυστέρι με νήματα, η αποτελεσματικότητα αυτής της πράξης δεν πρέπει να παρουσιάζεται εφάμιλλη με αυτήν του χειρουργικού lifting. Αντιθέτως, πρέπει να επικοινωνείται ως μία προσωρινή «λύση» που μπορεί να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα (περίπου 6-8 μήνες) μέχρι να απαιτηθεί χειρουργική προσέγγιση. Ουσιαστικά, τα ενέσιμα νήματα, χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Σε αυτά που προκαλούν βιοχημική διέγερση (παραγωγή κολλαγόνου, ελαστικών ινών κ.α.) και σε αυτά που προκαλούν ανόρθωση των ιστών. Η εφαρμογή των πρώτου τύπου, έχει ως αποτέλεσμα ένα δέρμα λαμπερό, φωτεινό και ξεκούραστο. Η δεύτερη κατηγορία, κατά κύριο λόγο, προκαλεί την ανόρθωση, και πολύ λιγότερο τη βιοχημική διέγερση. Η ανορθωτική τους δύναμη εξαρτάται από την κατασκευή και την αντοχή του νήματος.

ΜΥΘΟΣ Νο3: Τα ενέσιμα νήματα έχουν μεγάλη διάρκεια!

ΑΛΗΘΕΙΑ: Εξαρτάται από το υλικό κατασκευής, την κατηγορία (COD, PDO), την κατασκευή τους (μονόκλωνα, πολύκλωνα, ακανθωτά κ.α.) αλλά το πιο σημαντική είναι η κινητικότητα του προσώπου και η γενικότερη εκφραστικότητα του ασθενούς. Υπάρχουν συνδυασμοί ή και παραλλαγές των ανωτέρω. Τα υλικά κατασκευής των νημάτων είναι:

Πολυδιοξανόνη με μέση διάρκεια 3-8 μήνες.
Πολυγαλακτικό με μέση διάρκεια 12-18 μήνες.
Σιλικόνη με μέση διάρκεια τα 3-4 έτη.
Χρυσό με μέση διάρκεια τα 3-5 έτη.
ΜΥΘΟΣ Νο4: Τα νήματα αντικαθιστούν το υαλουρονικό οξύ!

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα ενέσιμα νήματα δεν αντικαθιστούν το υαλουρονικό οξύ, μπορεί όμως μετά την εφαρμογή τους, να μειώσουμε τον όγκο (την ποσότητα δηλαδή) του υαλουρονικού οξέως που θα χρειαστούμε για να βελτιώσουμε την εικόνα του προσώπου. Καμία φορά όμως, μπορεί να χρειαστεί και μεγαλύτερη ποσότητα υαλουρονικού οξέως, γιατί η μετακίνηση των ιστών που τα νήματα προκαλούν μπορεί να απαιτήσει μεγαλύτερους όγκους. Αυτό όμως που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι, οι 2 μέθοδοι(νήματα και υαλουρονικό οξύ), συνδυάζονται άριστα και αλληλοσυμπληρώνονται ιδανικά στα χέρια των έμπειρων Δερματολόγων.

ΜΥΘΟΣ Νο5: Τα ενέσιμα νήματα εφαρμόζονται σε όλες και όλους (ανεξάρτητα του προβλήματος και της ανατομικής εντόπισης του στο πρόσωπο των ασθενών).

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το αποτέλεσμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

Την ηλικία του ασθενούς (όσο μεγαλύτερη, τόσο μικρότερη η αποτελεσματικότητα).
Το σχήμα του προσώπου (τετράγωνο, τριγωνικό, ωοειδές κ.α).
Την ποιότητα του δέρματος (π.χ. σε ένα λεπτό, ατροφικό δέρμα τα νήματα μπορεί να είναι εμφανή και ψηλαφητά, σε ένα χοντρό και βαρύ δέρμα η αποτελεσματικότητα θα είναι μειωμένη. Εξίσου μη αποτελεσματικά είναι σε ένα πρόσωπο με έντονες και πολλές ρυτίδες).
Την ελαστικότητα του δέρματος (όσο πιο ελαστικό τόσο μικρότερη η αποτελεσματικότητα).
Την ανατομική εντόπιση (π.χ. οι γλουτοί έχουν στην καλύτερη περίπτωση μέτριο αποτέλεσμα μικρής διάρκειας. Στο πρόσωπο, τον λαιμό, στην περιοχή των έσω μηρών και στην κοιλιά παρατηρούνται πολύ καλά αποτελέσματα).
ΜΥΘΟΣ Νο6: Είναι μία εύκολη θεραπεία που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε γιατρός, οπουδήποτε!

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η εφαρμογή των ενέσιμων νημάτων, για να είναι αποτελεσματική, απαιτεί ο θεράπων να γνωρίζει:

Τις εταιρείες παραγωγής και τα υλικά τους, καθώς και τις τεχνικές εμφύτευσης των υλικών αυτών.
Τους τύπους των νημάτων σύμφωνα με το σχήμα και την κατασκευή (μονόκλωνα, πολύκλωνα, ακανθωτά κλπ.).
Να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα και τις ίδιες προσδοκίες να καλλιεργεί και στους/στις ασθενείς.
Τα ενέσιμα νήματα είναι ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ και πρέπει να εφαρμόζονται σε πιστοποιημένα ιατρεία, αποκλειστικά από έμπειρους Δερματολόγους και Πλαστικούς Χειρουργούς.
Διαφορετικά:

Η διαδικασία από σύντομη θα είναι χρονοβόρα.
Είναι πολύ πιο εύκολο να προκληθεί ασυμμετρία και να είναι επηρεασμένες οι εκφράσεις του προσώπου.
Ο τραυματισμός νεύρων και των μυών είναι σύνηθες φαινόμενο όταν τα ενέσιμα νήματα εφαρμόζονται από μη εκπαιδευμένους ιατρούς και ακόμη περισσότερο από παραϊατρικά επαγγέλματα.
Και φυσικά υλικά χωρίς CE (χαμηλότερο κόστος μεν, άγνωστες συνθήκες αντισηψίας και κατασκευής των νημάτων), πάντα έχουν πολύ υψηλό ρίσκο για ανάπτυξη κοκκιωμάτων.
ΜΥΘΟΣ Νο7: Είναι μια φθηνή θεραπεία!

ΑΛΗΘΕΙΑ: Στην Αισθητική Δερματολογία ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός καλής ποιότητας υλικών, όσο καλύτερη η ποιότητα κατασκευής του υλικού, όσο πιο εκπαιδευμένος ο ιατρός, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα και ακριβότερη η θεραπεία. Δεν πρέπει να επηρεάζεστε από τις προσφορές, γιατί η ιατρική επιστήμη δεν κάνει ποτέ προσφορές. Προσφορές κάνουν μόνο οι έμποροι και οι εμπορικές εταιρείες. Μην ξεχνάτε ότι οι προσφορές γίνονται πάντα εκ του πονηρού. Να θυμάστε, ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει σοβαρές και αξιόπιστες λύσεις στα προβλήματα του δέρματός σας, είτε είναι παθολογικά είτε είναι αισθητικά, είναι ο Δερματολόγος σας.

Δείτε Επίσης