Μνήμες από τη Νόσο Του Χάνσεν

safe image 1
0

Η νόσος του Χάνσεν είναι μιά επίκτητη λοιμώδης νόσος, που οφείλεται στο Μυκοβακτηρίδιο της Λέπρας. 

Στην Ελλάδα η λέξη «Λέπρα» χρησιμοποιείται μόνο για να προσδιορίσει το Μυκοβακτηρίδιο της νόσου προς αντιδιαστολή από το Μυκοβακτηρίδιο της Φυματιώσεως. Τα παράγωγα εξ αυτής επίθετα χρησιμοποιούνται για την φαρμακευτική αγωγή, τις αντιδράσεις, κ. ά. (λόγου χάριν αντιλεπρικό φάρμακο, λεπρική αντίδραση κλπ.). Από το 1981 με υπουργική απόφαση δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε τον όρο «Λέπρα» ή «λεπρός» στον γραπτό ή προφορικό δημόσιο λόγο, ούτε και σε επίσημα έγγραφα.

 

Η νόσος Χάνσεν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη νόσο έχει συνδεθεί με κοινωνικό στίγμα και κοινωνικό αποκλεισμό. Κι αυτό, γιατί στο παρελθόν δεν υπήρχε αποτελεσματική θεραπεία. Έτσι, η νόσος προκαλούσε δυσμορφίες στο πρόσωπο, ιδιαίτερη υφή του δέρματος του προσώπου και του σώματος, απώλεια των φρυδιών, τύφλωση,  βράγχος στη φωνή, παραλύσεις στα χέρια και τα πόδια, έλκη, παραμορφώσεις στα δάκτυλα των χεριών και τών ποδιών και κάποιες φορές αναπηρίες που οδηγούσαν σε πλήρη ανικανότητα για εργασία. Νεφρική ανεπάρκεια, στειρότητα και απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας ήταν από τις συνέπειες της νόσου που δεν είλκυαν μεν την αρνητική προσοχή, αλλά καθόριζαν την ζωή των πασχόντων.

 

Αν αναζητήσει κανείς τα συμπτώματα της νόσου, δεν θα βρει κανένα. Ούτε κνησμός, ούτε πόνος, ούτε καύσος συνοδεύει τις δερματικές βλάβες. Και στις φάσεις ηρεμίας δεν προκαλεί κανένα από τα λεγόμενα γενικά συμπτώματα: πυρετό, κακουχία, άλγη στους μυς ή τις αρθρώσεις, κλπ. Αν αναζητήσει κανείς τυπική κλινική εικόνα, όπως π.χ. στον Ζωστήρα Ερπητα ή την Ροδόχρου Πιτυρίαση, πάλι δεν θα βρει κάτιΓιατί οι δερματικές βλάβες της νόσου Χάνσεν μπορεί να μιμούνται ή να ομοιάζουν πολλές δερματικές παθήσεις και μόνον ο ειδικευμένος Δερματολόγος μπορεί να την διαγνώσει.,

 

Ας έχουμε κατά νού ότι: 

  • Στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σπάνια.
  • Η νόσος δεν ανιχνεύεται με εργαστηριακές εξετάσεις αίματος.
  • Δεν υπάρχει εργαστηριακή εξέταση για να ανιχνεύσει την νόσο σε προκλινικό στάδιο (όπως, π.χ. η καμπύλη Σακχάρου ανιχνεύει την προδιάθεση για Σακαχαρώδη Διαβήτη).
  • Δεν υπάρχει εξέταση που να ανιχνεύει την ευαισθησία  του ατόμου στην νόσηση από το Μυκοβακτηρίδιο της ν. Χάνσεν.
  • Δεν είναι κληρονομική, όπως πιστευόταν παλαιότερα.
  • Μεταδίδεται πολύ δύσκολα και μόνον από άνθρωπο σε άνθρωπο. 
  • Η μετάδοση γίνεται  με την αναπνοή.
  •  Δεν είναι απειλητική για την ζωή και δεν ελαττώνει το προσδόκιμο επιβιώσεως.
  • Δεν καθιστά τον ασθενή ευαίσθητο σε άλλες λοιμώδεις ή αυτοάνοσες παθήσεις.
  • Είναι απολύτως ιάσιμη με απλά φάρμακα.

Δείτε Επίσης