Η γυμναστική «ξανανιώνει» το δέρμα

gynaika gimnastiki varaki odigos ygeias
0

Μάρτιος 2018:Η συστηματική γυμναστική προσφέρει μία νεανική λάμψη στο δέρμα, και μπορεί  να αντιστρέψει τα σημάδια της ηλικίας.

Το δέρμα, με την πάροδο του χρόνου αλλάζει. Εμφανίζει ρυτίδες, χαλάρωση και σημάδια που οφείλονται στις φυσιολογικές μεταβολές των στιβάδων του.

Παρουσιάζει πάχυνση της κερατίνης – της εξωτερικής, προστατευτικής στιβάδας της επιδερμίδας και μείωση της στιβάδας του δέρματος (χόριο) κάτω από την επιδερμίδα.

Οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν εξαιτίας του χρόνου και είναι ανεξάρτητες από τις τυχόν βλάβες του δέρματος, λόγω των εξωτερικών παραγόντων, όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, το κάπνισμα, η ρύπανση κλπ. Ωστόσο, επιστήμονες, θέλησαν να διαπιστώσουν εάν οι φθορές στο δέρμα είναι αναπόφευκτες ή αν μπορούν να αναχαιτιστούν με τη βοήθεια της γυμναστικής, καθώς σε προγενέστερη μελέτη τους σε ποντίκια είχαν διαπιστώσει πως στο δέρμα τους η άσκηση παρέχει σημαντικά οφέλη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ, στο Οντάριο του  Καναδά, επιστράτευσαν  άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20 έως 84 χρόνων, άλλοι εκ των οποίων έκαναν καθιστική ζωή και άλλοι γυμνάζονταν τουλάχιστον για 3 ώρες την εβδομάδα. Οι ερευνητές πήραν δείγματα δέρματος από τους γλουτούς των εθελοντών, διότι αυτό το σημείο του σώματος κατά κανόνα δεν εκτίθεται στον ήλιο και συνήθως έχει μόνο τα σημάδια από τη φυσιολογική φθορά της ηλικίας.

Όταν  οι ερευνητές αξιολόγησαν το δέρμα  με βάση το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας των εθελοντών, διαπίστωσαν ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες που γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν πολύ πιο λεπτή, υγιή εξωτερική στιβάδα και πολύ πιο παχύ χόριο. Στην πραγματικότητα, το δέρμα των ασκούμενων εθελοντών έμοιαζε πολύ περισσότερο με το δέρμα των 20άρηδων  εθελοντών, ακόμα κι αν οι πρώτοι είχαν περάσει τα 65 τους χρόνια!

Επειδή, όμως, οι διαφορές αυτές θα μπορούσαν να οφείλονται σε αστάθμητους παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση ή η διατροφή, οι ερευνητές συνέχισαν την έρευνά τους σε μια άλλη ομάδα εθελοντών που δεν γυμνάζονταν καθόλου.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα δέρματος από τους γλουτούς και μετά τους ζήτησαν να αρχίσουν ένα πρόγραμμα συστηματικής γυμναστικής.

Επί τρεις μήνες γυμνάζονταν δύο φορές την εβδομάδα 30 λεπτά τη φορά, και στο τέλος του τριμήνου οι ερευνητές πήραν πάλι δείγματα δέρματος και  ανακάλυψαν πως είχαν σημαντικές διαφορές από τα αρχικά δείγματα, καθώς οι εσωτερικές στιβάδες έμοιαζαν πάρα πολύ με εκείνες ατόμων ηλικίας 20  ετών.

Οι ερευνητές παραδέχτηκαν οτι το θέαμα ήταν εκπληκτικό. Το δέρμα τους έμοιαζε πολύ πιο νεανικό απ’ ό,τι τρεις μήνες νωρίτερα και το μόνο που είχαν αλλάξει στη ζωή τους ήταν η γυμναστική!

Δείτε Επίσης