Κίνδυνος μόλυνσης από το ξύρισμα ή το κερί για αποτρίχωση

932698
0

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018 :Η αφαίρεση των τριχών γύρω από τα γεννητικά όργανα και το μπικίνι μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο μίας ιδιαίτερα μεταδοτικής ιογενούς λοίμωξης του δέρματος, υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. 

Όπως διαπίστωσαν, οι μικροτραυματισμοί που προκαλούνται στο δέρμα από το κερί και το ξύρισμα μπορεί να ευνοούν την εξάπλωση του ιού Molluscum contagiosum ο οποίος προκαλεί την μολυσματική τέρμινθο. Πρόκειται για μία δερματοπάθεια, στην οποία εμφανίζονται στρογγυλές βλάβες σαν μαργαριτάρια. 

Η μόλυνση μπορεί να εμφανισθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλά είναι συχνότερη σε παιδιά, νεαρούς ενήλικες και σε άτομα με ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενημένο λόγω ασθενείας ή φαρμάκων. 

Ο υπαίτιος ιός μπορεί εύκολα να μεταδοθεί με την άμεση δερματική επαφή με έναν ασθενή και σπανιότερα με μολυσμένα είδη . Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω του σεξ, με την εμφάνιση των χαρακτηριστικών βλαβών της στην γεννητική περιοχή να υποδηλώνει σεξουαλική μετάδοση.
Έτσι, εξέτασαν 30 πάσχοντες από μολυσματική τέρμινθο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. 

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εννέα στους δέκα είχαν αφαιρέσει τις τρίχες από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, κια είχαν επιλέξει ως μέθοδο αφαίρεσης το ξύρισμα και οι υπόλοιποι το κερί ή κάτι ανάλογο. 

Σε τέσσερις περιπτώσεις η δερματοπάθεια είχε εξαπλωθεί στην κοιλιά των ασθενών, ενώ σε μία στους μηρούς. Επιπλέον, στο ένα τρίτο των περιπτώσεων συνυπήρχαν άλλα δερματολογικά προβλήματα, όπως η ανάπτυξη τριχών προς τα μέσα, τα κονδυλώματα και η θυλακίτιδα (είναι μία βακτηριακή δερματοπάθεια που προκαλεί κύστεις και ουλές). 

 

Δείτε Επίσης