ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΜΕ ΡΙΣΚΟ

7b84c1a5c698f8e48018b25ab1dfbb92
0

7b84c1a5c698f8e48018b25ab1dfbb92

 

ΜΑΙΟΣ 2017: Η ακτινοβολία από συσκευές τεχνητού μαυρίσματος, όπως το σολάριουμ, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Στην έκθεση που συντάχθηκε έπειτα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα  σολάριουμ αυξάνουν τον κίνδυνο κακοήθους μελανώματος.
Η επιτροπή σημειώνει ότι τα άτομα κάτω των 18 ετών δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν συσκευές τεχνητού μαυρίσματος,  εφόσον ο κίνδυνος μελανώματος φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα υψηλός σε μικρές ηλικιακές ομάδες.
Συνιστά ακόμη στα άτομα που ανήκουν σε υψηλές ομάδες κινδύνου, όπως τα άτομα με τάση για ηλιακά εγκαύματα,, φακίδες, ασυνήθεις ή πολλαπλές κρεατοελιές, καθώς και οικογενειακό ιστορικό  μελανώματος, να μη χρησιμοποιούν συσκευές τεχνητού μαυρίσματος για σκοπούς αισθητικής.

Τα σολάριουμ εκπέμπουν κυρίως ακτινοβολία UV-A, η οποία δεν προκαλεί ερύθημα και έγκαυμα, αλλά διεισδύει βαθιά στο  δέρμα, καταστρέφει τις ίνες κολλαγόνου και δημιουργεί ρυτίδες. Επίσης, πιθανώς προκαλεί βλάβες στο DNA και αυξάνει  τον κίνδυνο καρκίνου. Ορισμένες νεώτερες λάμπες μαυρίσματος εκπέμπουν όμως και ακτινοβολία UV-B, μικρότερου μήκους κύματος, η οποία  θεωρείται πιο επικίνδυνη, καθώς προκαλεί εγκαύματα, καταρράκτη και καρκίνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τη βιομηχανία τεχνητού μαυρίσματος να εξασφαλίσουν ότι παρέχονται οι κατάλληλες προειδοποιήσεις και οδηγίες ώστε να αποφεύγεται η ακατάλληλη χρήση τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ακόμη πως προτίθεται να ζητήσει από τους φορείς τυποποίησης
να καθιερώσουν οριακές τιμές για τις την ακτινοβολία των προϊόντων και να παράσχουν καθοδήγηση στη βιομηχανία και  τους καταναλωτές.

 

Δείτε Επίσης