ΗΕΝΝΑ: ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΤΟΣΟ ΑΚΙΝΔΥΝΗ ΟΣΟ ΛΕΝΕ;

henna tattoo
0

Tattoo

ΑΠΡΙΛΙΟΣ  2017 : Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) τα προσωρινά τατουάζ από χένα δεν είναι τόσο αθώα όσο θέλουμε να πιστεύουμε.

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε πως επειδή το τατουάζ με χένα δεν είναι μόνιμο δεν είναι και επικίνδυνο για την υγεία μας.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τατουάζ, η χένα γίνεται στην επιφάνεια του δέρματος και δεν χρησιμοποιούνται βελόνες.

 

Παρατηρούνται όμως σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα που διαρκούν πολύ περισσότερο από όσο διαρκεί το ίδιο το τατουάζ. Τα δερματικά προβλήματα αρχίζουν αμέσως μετά το σχεδιασμό του τατουάζ ή λίγες εβδομάδες αργότερα.

 

Τα πιο συχνά δερματικά προβλήματα από τη χρήση χένας είναι:

Φουσκάλες, κοκκινίνιλες, φωτοαλλεργία, μόνιμα σημάδια και κόκκινα σπυράκια με πύον.

 

Η μαύρη χένα που αφήνει έντονο μαύρο χρώμα – και όχι γκρι- και διαρκεί περισσότερες από 2 ημέρες θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη, διότι περιέχει τη χημική ουσία P-Phenylenediamine (PPD)που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και χρόνιες αλλεργικές αντιδράσεις και για το λόγο αυτό δεν πρέπει ποτέ να έρχεται σε επαφή με το δέρμα.

 

Ακόμη και για την εκδήλωση καρκίνου σε βασικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού ενοχοποιείται η χένα. Ερευνητές επισημαίνουν ότι τα νανοσωματίδια από το μελάνι μπορούν να διεισδύσουν στο κυκλοφορικό σύστημα κι εν συνεχεία να συσσωρευτούν στη σπλήνα και στους νεφρούς, μπλοκάροντας έτσι την ικανότητα των οργάνων να φιλτράρουν τις βλαβερές ουσίες.

 

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει τα χρώματα να είναι εγκεκριμένα με πιστοποίηση και είναι πιο σωστό πριν από την εφαρμογή όσοι θέλουν να κάνουν προσωρινά τατουάζ (HENNA) να ενημερώνονται πρώτα από τον ειδικό δερματολόγο.

Δείτε Επίσης