Στρες – Διατροφή και γκρίζα μαλλιά

aspra malia therapeies
0

Ιανουάριος 2019: Οι διατροφικές μας συνήθειες και το στρες που συνήθως μας “βολεύει” να κατηγορούμε δεν είναι τελικά οι βασικοί παράγοντες που γκριζάρουν τα μαλλιά, ενώ σύμφωνα με τις έρευνες , τα γονίδια μας είναι η βασικότερη αιτία .

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερες από 200 όμοιες (μονοζυγωτικές) και ανόμοιες δίδυμες αδελφές, ηλικίας 59 έως 81 ετών. Διαπίστωσαν ότι οι διαφορές στο γκριζάρισμα των μαλλιών που είχαν οι όμοιες δίδυμες (με τα ίδια γονίδια) ήταν ελάχιστες, ενώ μεταξύ των διαφορετικών διδύμων υπήρχαν αρκετές διαφορές. Στη μελέτη διαπιστώθηκε επίσης ότι και η τριχόπτωση σχετίζεται κυρίως με γενετικούς παράγοντες. Βέβαια η αραίωση των μαλλιών μπορεί να σχετίζεται και με παράγοντες του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής του ατόμου. Ειδικότερα για την απώλεια του χρώματος των μαλλιών οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μέχρι σήμερα έχουν προταθεί πολλές θεωρίες για να ερμηνευθεί η διαφορετική ταχύτητα με την οποία γκριζάρουν τα μαλλιά των ανθρώπων, όμως ελάχιστα επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν για να στηρίξουν κάποια από αυτές.

Πάντως υποστηρίζουν ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες δεν είναι τόσο σημαντικοί όσο νόμιζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, αντίθετα οι γενετικές αιτίες είναι συγκριτικά πιο σημαντικές για το πόσο γρήγορα και σε ποιο βαθμό θα γκριζάρουν τα μαλλιά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες που δείχνουν νεότερες από την πραγματική ηλικία τους, έχουν γενικά μεγάλα χείλη, αποφεύγουν την έκθεση του δέρματός τους στον ήλιο και, λόγω κληρονομικότητας, έχουν εκείνα τα γονίδια που τις προστατεύουν από τα γκρίζα μαλλιά και τις ρυτίδες. Συνεπώς το στιλ ζωής δεν επιδρά και πολύ στο πότε τελικά τα μαλλιά θα αρχίσουν να χάνουν το χρώμα τους, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα.

Δείτε Επίσης