Συμβουλές για “ασφαλείς” ερωτικές επαφές το καλοκαίρι

text54
0
Ιούλιος 2018:Το καλοκαίρι πάντα μας προδιαθέτει για εντονότερη σεξουαλική δραστηριότητα. Ίσως είναι η χαλάρωση των διακοπών και η αλλαγή της διάθεσης που ευνοεί ερωτικές επαφές, πολλές φορές με περιστασιακούς συντρόφους.
Οι ειδικοί δερματολόγοι – αφροδισιολόγοι πρέπει να , προειδοποιήσουμε για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, που έχουν χιλιάδες νέα κρούσματα κάθε χρόνο. Γιαυτό αν θέλουμε να είμαστε ασφαλείς πρέπει να προσέχουμε. Μην κάνετε σεξ χωρίς προφυλακτικό. Έρευνες στη χώρα μας έχουν δείξει ότι από τους σεξουαλικά ενεργούς Έλληνες τουλάχιστον οι μισοί απολαμβάνουν το σεξ χωρίς προφυλακτικό. Ωστόσο αυτό τους εκθέτει σε αυξημένο κίνδυνο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία είναι πάρα πολύ συχνά. Οι στατιστικές μας λένε ότι το τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των νεαρών ανδρών και γυναικών μολύνονται κάποια στιγμή στη ζωή τους από ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ορισμένα στελέχη του οποίου προκαλούν κονδυλώματα και άλλα καρκίνο. Ένα στα έξι άτομα είναι μολυσμένα με τον ιό του έρπη , ενώ χιλιάδες είναι και τα κρούσματα λοιμώξεων από χλαμύδια, τριχομονάδες, γονόκοκκο. Δυστυχώς έχουμε και μολύνσεις από σύφιλη, ηπατίτιδας και HIV.
Μην αφήνετε τα προφυλακτικά στο αυτοκίνητο. Είναι εξαιρετικά ευάλωτα στη ζέστη. Μην κάνετε σεξ σε υπαίθριους χώρους χωρίς να τους ελέγξετε. Αναζητήστε εμφανείς ενδείξεις ζωυφίων και επικίνδυνα φυτά όπως οι τσουκνίδες και αποφύγετε το σεξ σε εμφανή περάσματα ζώων ή σε περιοχές με πυκνή βλάστηση, γιατί το τελευταίο που χρειάζεστε είναι ένα δερματικό εξάνθημα στο γυμνό δέρμα σας ή, χειρότερα ακόμα, ένα τσίμπημα εντόμου.
Μην κάνετε σεξ χωρίς «υπόστρωμα». Ιδανικά, αν θέλετε να κάνετε σεξ σε υπαίθριο χώρο πρέπει να χρησιμοποιείτε οπωσδήποτε ένα καθαρό «υπόστρωμα» όπως μία πετσέτα ή κουβέρτα, γιατί ακόμα και η άμμος δίπλα στο νερό περιέχει μικρόβια. Μπορεί η θάλασσα να μην έχει μικρόβια όπως το κολοβακτηρίδιο και ο εντερόκοκκος, αλλά η άμμος συχνότερα έχει και επομένως υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.
Μην κάνετε σεξ στο νερό. Αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, επειδή το νερό ξεπλένει το σμήγμα, το λιπαντικό του δέρματος, επιτρέποντας περισσότερη τριβή, με συνέπεια μικροεκδορές, από τις οποίες μπορεί στη συνέχεια να εισέλθουν εύκολα βακτήρια και ιοί. Ο κίνδυνος αυτός δεν θα μειωθεί αν χρησιμοποιείσεται προφυλακτικό μέσα στο νερό, και επιπρόσθετα μέσα σε μία πισίνα ή τζακούζι με χλώριο ή όζον, τα χημικά μπορεί να φθείρουν το λάτεξ του προφυλακτικού, και να προκαλέσουν επιπλέον και ερεθισμό.
Φυσικά μην ξεχνάτε το αντηλιακό. Αν δεν συνηθίζετε να κάνετε γυμνισμό, είναι προφανές ότι κάποια σημεία στο σώμα σας δεν θα έχουν εκτεθεί στον ήλιο. Τα τμήματα αυτά ( θηλές μαστών, γλουτοί) είναι ευάλωτα στο ηλιακό έγκαυμα, επομένως χρειάζονται αντηλιακή προστασία πριν αποφασίσετε να απολαύσετε γυμνοί τις χαρές του σεξ. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την ημέρα: αν αποκοιμηθείτε γυμνοί το βράδυ, ο πρωινός ήλιος πάλι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα ευαίσθητα σημεία του σώματος.

 

Δείτε Επίσης