Οδηγίες για την προστασία από τον ήλιο

panellinia karta ygeias prostasia apo ton ilio 300x225 1
0

Ιούνιος 2018:Επειδή η ηλιακή  ακτινοβολία είναι επικίνδυνη προκαλώντας ηλιακά εγκαύματα, πρόωρη γήρανση, ρυτίδες και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, θα πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί με την εφαρμογή του αντηλιακού.

Κάθε φορά που είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, ακόμα και υπό σκιά, πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό. Η βλάβη από τις ηλιακές ακτίνες είναι αθροιστική και συσσωρεύεται.

Τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τη διάρκεια του μεσημεριού, το ευαίσθητο δέρμα μπορεί να αρχίσει να καίγεται μετά από 10 με 15 λεπτά. Το δέρμα όμως θα εμφανίσει την ερυθρότητα μετά από 2 με 3 ώρες. Συνεπώς εάν μείνουμε στον ήλιο μέχρι να εμφανιστεί το κοκκινωπό χρώμα στο δέρμα, θα έχουμε ήδη καεί αρκετά. Γι αυτό να χρησιμοποιούμε το αντηλιακό μας πριν την έκθεση μας στον ήλιο, τουλάχιστον 15 λεπτά.

Το σκούπισμα με πετσέτα, η τριβή από τα ρούχα, η έντονη εφίδρωση, το κολύμπι και  άλλες σωματικές δραστηριότητες , μειώνουν το πάχος του αντηλιακού στο δέρμα. Συνεπώς ακόμη και τα αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF) πρέπει να εφαρμόζονται ξανά ώστε να διατηρείται το προβλεπόμενο επίπεδο προστασίας. Πρέπει βέβαια ,να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του αντηλιακού κάθε 4 ώρες.

Καλό είναι να αποφεύγουμε την παρατεταμένη απευθείας έκθεσή μας στον ήλιο. Να προστατεύουμε το πρόσωπο μας φορώντας καπέλο και μπλουζάκι και εάν είναι δυνατόν να αναζητάμε μέρος σε σκιά. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται στον χώρο που μας περιβάλλει  και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να την αποφύγουμε τελείως  ακόμη και εάν καθόμαστε στη σκιά. Γι αυτό να θυμόμαστε ότι η προστασία του αντηλιακού μας είναι απαραίτητη ακόμη και όταν βρισκόμαστε σε σκιά.

Δείτε Επίσης