Η ψωρίαση είναι μία χρόνια δερματική πάθηση που εμφανίζεται στο 2-3% του πληθυσμού σε διάφορες μορφές, με πιο συχνή μορφή την ψωρίαση κατά πλάκας, που αντιστοιχεί στο 80% περίπου των περιστατικών της νόσου. Δεν είναι μεταδοτική.
Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο κνησμός και εξανθήματα στο δέρμα, που χαρακτηρίζονται από ερυθρότητα και απολέπιση. Οι περιοχές του σώματος που επηρεάζονται συχνότερα είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής και ο κορμός.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι γνώσεις μας σχετικά με την παθοφυσιολογία της νόσου και η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η ψωρίαση είναι μία συστηματική φλεγμονώδης νόσος σχετιζόμενη με την καταγραφή αρκετών συννοσηροτήτων.
Συχνή είναι και η εμφάνιση της ψωριασικής αρθρίτιδας, σε ένα ποσοστό της τάξεως του 30%. Η ψωριασική αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από πόνο και προοδευτικές αλλοιώσεις στις αρθρώσεις. Αν η ψωριασική αρθρίτιδα δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση ή καταστροφή των αρθρώσεων και αναπηρία.
Στους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση συχνά συνυπάρχει μεταβολικό σύνδρομο (υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία και κοιλιακή παχυσαρκία). Επιπλέον, η σοβαρή ψωρίαση συσχετίζεται σημαντικά με αυξημένη προδιάθεση για καρδιαγγειακά νοσήματα (έμφραγμα μυοκαρδίου κ.ά.). Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος σε νεαρά άτομα που πάσχουν από σοβαρή νόσο.
Η νόσος επηρεάζει δυσμενώς την ποιότητα τόσο της ζωής των ασθενών, όσο και των συγγενών τους.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία εξατομικεύεται για κάθε ασθενή, ανάλογα με την βαρύτητα, και την μορφή της νόσου καθώς επίσης και από την ηλικία του ασθενούς. Οι ήπιες μορφές ψωρίασης αντιμετωπίζονται με τοπικά κορτιζονούχα σκευάσματα ή σε συνδυασμό κορτικοστεροειδών με βιταμίνη D ή με τους νεότερους ανταγωνιστές της καλσινευρίνης.
Στις πιο σοβαρές μορφές της νόσου, μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα από το στόμα όπως, ανοσοκατασταλτικά (κυκλοσπορινή, μεθοτρεξάτη) ή ρετινοειδή (παράγωγα της βιταμίνης Α), απρεμιλάστη (αναστολέας φωσφοδιεστεράσης 4), καθώς και θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες που είναι διάφορες κατηγορίες παραγόντων όπως οι αντί ΤΝF παράγοντες (με κύριους εκπρόσωπους, την Εταρνεσέπτη, την Ανταλιμουμάμπη, την Ιφλιξιμάμπη και την Σερτολιζουμάμπη), η αντί IL12/23 (με εκπρόσωπο την Ουστεκινουμάμπη) και ο αναστολέας της IL-17A, (με εκπροσώπους την Σεκουκινουμάμπη και τη Μπρονταλουμάμπη).
Σημαντικό ρόλο επίσης, μπορεί να παίξει και η ισορροπημένη διατροφή. Θα πρέπει δηλαδή να αποφεύγονται τροφές που θεωρούνται επιβαρυντικές για την ψωρίαση, όπως το κρέας, τα αυγά, τα ζωικά λίπη και τα παράγωγά τους, ενώ συνιστώνται τα λιπαρά ψάρια και τα ιχθυέλαια τους. Τα τελευταία χρόνια οι θεραπείες για την ψωρίαση εξελίσσονται συνεχώς ώστε να έχουμε νέα σύγχρονα και εξαιρετικά αποτελεσματικά φάρμακα.
Μην αμελείτε λοιπόν να επισκέπτεστε τον δερματολόγο σας, που είναι ο μόνος γιατρός που θα σας δώσει σωστές και υπεύθυνες οδηγίες για οποιοδήποτε δερματολογικό σας πρόβλημα.