ΤΑΤΟΥΑΖ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ

imimonimo
0

Μάρτιος 2017

 

Σύμφωνα με μελέτη που ανακοινώθηκε από το Γενικό Νοσοκομείου Sint-Jan στο Μπριζ του Βελγίου, που βασίστηκε σε μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τους κανόνες υγιεινής, που πρέπει να διέπουν την τεχνική του τατουάζ, βρέθηκε πως με πολύ σοβαρά προβλήματα αλλεργιών και μολύνσεων έρχονται αντιμέτωποι οι νέοι που έχουν «μανία» με τα τατουάζ.

Όπως αναφέρθηκε τα μελάνια που χρησιμοποιούνται για να γίνει ένα τατουάζ σε μεγάλο ποσοστό δεν είναι εγκεκριμένα και ασφαλή. Επιβάλλεται  να περάσουν από ειδική έγκριση τα συστατικά που εμπεριέχονται σε αυτά για να διασφαλιστεί η υγεία των νέων. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι ένα μεγάλο ποσοστό νέων ή και μεγαλύτερων ατόμων κάνουν τόσα πολλά τατουάζ που καλύπτουν την μεγαλύτερη επιφάνεια στο σώμα τους, τότε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μεγάλη ποσότητα από αυτά τα μελάνια εισχωρούν στο δέρμα τους με ότι αυτό συνεπάγεται. Αποδείχθηκε ότι περιέχουν συνδυασμούς ουσιών από βαρέα μέταλλα που έχουν συνδεθεί με ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Ανάμεσα στα άλλα μέταλλα που βρίσκονται στα τατουάζ είναι υδράργυρος, μόλυβδος, αντιμόνιο, βηρύλλιο , κάδμιο και το αρσενικό.

Οι δερματολόγοι ενημερώνουν για τους κινδύνους του τατουάζ και για τα συστατικά των μελανιών συστήνοντας άμεσα ελέγχους σε ειδικά εργαστήρια, όπου μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση αυτών των υλικών. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχουν τουλάχιστον 15 ακόμα μελέτες οι οποίες συνδέουν το τατουάζ με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος και τις οποίες αποδέχονται πλήρως πολλοί διακεκριμένοι δερματολόγοι, μεταξύ αυτών και πολλοί έλληνες.

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει τα χρώματα να είναι εγκεκριμένα από το FDA με πιστοποίηση. Είναι συνετό όσοι πρόκειται να κάνουν τατουάζ πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα μελάνια που θα χρησιμοποιηθούν στο δέρμα τους, θα έχουν εμπορικό σήμα και θα αναφέρουν την τοποθεσία όπου παράχθηκαν.

Δείτε Επίσης