Τα άτομα που νοσούν από έρπητα ζωστήρα κινδυνεύουν να πάθουν εγκεφαλικό ή έμφραγμα

02be0aa5fcd45cfe69007582c6e7671b L
0

Ιανουάριος  2016

 

Την πιθανότητα πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου από την εμφάνιση έρπητα ζωστήρα ανέλυσαν επιστήμονες  της Minnesota των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό έντυπο της “Mayo Clinic”, οι πιθανότητες είναι 50% υψηλότερες σε ενήλικες που έχουν εμφανίσει έρπητα και για τρεις μήνες από την εμφάνιση.

Οι ειδικοί συνέκριναν τα δεδομένα από 5.000 ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών, με επιβεβαιωμένο έρπητα ζωστήρα, με μια άλλη ομάδα ανδρών των ίδιων ηλικιών  οι οποίοι όμως δεν είχαν καθόλου ιστορικό με έρπητα ζωστήρα.

Τα άτομα που είχαν ήδη υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή σε προηγούμενο χρόνο της νόσησης από τον έρπητα ζωστήρα, εξαιρέθηκαν από αυτή την ανάλυση.

Οι ειδικοί, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 50% υψηλότερος, έως και για τρεις μήνες μετά από την εμφάνιση του έρπητα ζωστήρα.

Συνολικά  οι ασθενείς με έρπητα ζωστήρα μπορεί να παρουσιάσουν  περισσότερους παράγοντες κινδύνου για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ, είχαν και χειρότερη υγεία γενικότερα.

Επίσης  ήταν αυξημένος και ο κίνδυνος να πάθουν έμφραγμα του μυοκαρδίου αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ,ενώ, μετά από την πάροδο της περιόδου των τριών μηνών, δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.

Άρα όλοι οι ασθενείς που εμφανίζουν δερματολογικά συμπτώματα πιθανού έρπητα ζωστήρα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον ειδικό δερματολόγο για να τους παρακολουθήσει και εάν χρειαστεί να τους χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή για να μειωθεί  η πιθανότητα αυτή , όπως φυσικά και να εξαλειφτούν οι πιθανότητες και για άλλες συχνότερες και σημαντικές επιπλοκές της νόσου.

Δείτε Επίσης