Οι θεραπείες του μέλλοντος βασίζονται στο Πλούσιο σε Αιμοπετάλια Πλάσμα – PRP

anaplasi
0

Φεβρουάριος  2016

Οι θεραπείες του μέλλοντος βασίζονται στο Πλούσιο σε Αιμοπετάλια Πλάσμα – PRP

 

Μία από τις πιο σύγχρονες θεραπείες σήμερα είναι το Πλούσιο σε Αιμοπετάλια Πλάσμα (Platelet Rich Plasma-PRP).

Το PRP παρασκευάζεται από το αίμα του ίδιου του ασθενή και χρησιμοποιεί τους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων οι οποίοι προ- άγουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την αναγέννηση των ιστών.

Τι είναι το PRP;

Το Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma-PRP) είναι ένα αυτόλογο κλάσμα του αίματος με υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων. Ο σκοπός είναι η ενεργοποίηση και η ενίσχυση της έμφυτης ικανότητας του σώματος να επιδιορθώνει και να αναγεννά τους ιστούς και τα όργανά του. Η θεραπεία PRP τον τελευταίο καιρό έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον ως μια ασφαλής, μη χειρουργική, βιολογική θεραπεία σε τραυματικές και εκφυλιστικές παθήσεις του μυοσκελετικού, καθώς και στην ανάπλαση του δέρματος.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη φυσιολογία και λειτουργία των αιμοπεταλίων

Ένα τυπικό δείγμα αίματος αποτελείται από πλάσμα (55%) και έμμορφα συστατικά (45%), δηλ. ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Από τα έμμορφα συστατικά το 93% αποτελούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, το 6% τα αιμοπετάλια και το 1% τα λευκά αιμοσφαίρια. Μετά από τραυματισμό ή κάκωση που προκαλεί αιμορραγία, τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν ειδικούς αυξητικούς παράγοντες, που ξεκινούν τη διαδικασία της επούλωσης. Τα αιμοπετάλια είναι υπεύθυνα για την αιμόσταση, τον σχηματισμό νέου συν- δετικού ιστού και την επαναγγείωση.

Ποια είναι η αρχή της δράσης του PRP;

Η θεραπεία PRP βασίζεται στην αλλαγή της αναλογίας ερυθρών αιμοσφαιρίων – αιμοπεταλίων, μειώνοντας τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο 5% (τα οποία είναι λιγότερο χρήσιμα στη διαδικασία της επούλωσης) και αυξάνοντας τη συγκέντρωση των αιμοπετα- λίων στο 94%, με σκοπό να επιτευχθεί έτσι ένα ισχυρό παρασκεύασμα σε αυξητικούς παράγοντες.

Η  εφαρμογή του PRP έχει παρουσιάσει αξιόλογα και πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε:

Χρόνιες τενοντίτιδες

Οστεοαρθρίτιδα

Κατάγματα

Συνδεσμικές κακώσεις, μυϊκές θλάσεις

Επούλωση κατακλίσεων, πληγών και δερματικών ελκων

Θεαματική ανάπλαση δέρματος

Βελτίωση ουλών

Μείωση ρυτίδων- σύσφιξη

 

Δεδομένου ότι το PRP παρασκευάζεται από αυτόλογο αίμα, θεωρητικά υπάρχει μηδενικός κίνδυνος για μετάδοση ασθενειών, αλλεργίες και αυτοάνοσες αντιδράσεις. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες και σχετίζονται μόνο με τον τρόπο εφαρμογής.

 

Αν τώρα συνδυαστεί με άλλες, περισσότερο επεμβατικές, θεραπείες στο δέρμα όπως τα κλασματικά (fractional) laser τότε μπορούμε να πετύχουμε θεαματικά αποτελέσματα, κάτι που ήταν αδύνατο μέχρι σήμερα σε συνθήκες ιατρείου.

Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία ούτε χρειάζεται να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες ή εργασίες.

 

 

 

Δείτε Επίσης