Εμβόλια για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

xlamidia 436x250 1
0

Σεπτέμβριος  2016

 

Πρόοδος στην ανάπτυξη εμβολίου κατά των χλαμυδίων έκαναν Καναδοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν.

Ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο που παρέχει προστασία έναντι των χλαμυδίων, ενός συχνού σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος, το οποίο συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα και υπολογίζεται ότι μολύνει περίπου 110 εκατομμύρια ανθρώπους, παγκοσμίως, κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι το αντιγόνο BD584 είναι ένα υποψήφιο εμβόλιο για το πιο συχνό είδος χλαμυδίων, το Chlamydia trachomatis.

Καθώς οι περισσότερες λοιμώξεις από το Chlamydia trachomatis είναι ασυμπτωματικές, το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα περνά συνηθέστερα απαρατήρητο. Μπορεί όμως να προκαλέσει λοιμώξεις γεννητικών – ουροποιητικών οργάνων, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και υπογονιμότητα.

Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τα χλαμύδια και η μελέτη αποδεικνύει ότι υπάρχει αυτό το  νέο αντιγόνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ένα προληπτικό εμβόλιο ή για περιορισμό των καταστροφικών συνεπειών του σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος στο αναπαραγωγικό σύστημα.

 

Επίσης το εμβόλιο μπορεί να προστατέψει από το τράχωμα.
Το τράχωμα είναι λοίμωξη του ματιού που προκαλείται από τα χλαμύδια, και θεωρείται αιτία τύφλωσης, η οποία επηρεάζει εκατομμύρια άτομα κυρίως σε φτωχές χώρες.

Το εμβόλιο ίσως θα μπορούσε να χορηγείται από τη μύτη, καθιστώντας το εύκολο και ανώδυνο, χωρίς την ανάγκη για εξειδικευμένο παραϊατρικό προσωπικό.

 

Δείτε Επίσης