Επικίνδυνο πρόβλημα η αντίσταση στη θεραπεία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

image
0

Ιούλιος –  Αύγουστος   2016

Υπολογίζονται στο φοβερό νούμερο των 400.000.000 τα ατομα, σε όλο τον κόσμο από 15 έως 50 ετών, που έχουν ένα από τα 4 πιο διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Τα νούμερα αυτά είναι πραγματικά ανησυχητικά. Οι αφροδισιολόγοι υπολογίζουν ότι μόνο από τα χλαμύδια έχουν προσβληθεί 146.000.000 άτομα, από τη ναϊσσέρια της γονόρροιας έχουν προσβληθεί 31.000.000, 5.000.000 έχουν σύφιλη και 239.000.000 έχουν τριχομονάδες.

Εκτός βέβαια από τον ανησυχητικό αριθμό των νέων ασθενών κάθε έτος, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό της ανάπτυξης αντίστασης στη θεραπεία. Η ναϊσσέρια της γονόρροιας για παράδειγμα έχει αναπτύξει αντίσταση σε όλα τα αντιβιοτικά. Οι κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς που είχαν τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τη θεραπεία της , ήταν απλά θέμα χρόνου τα βακτήρια να αναπτύξουν αντίσταση και σε αυτές.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρούνε νέους τρόπους ή τεχνικές αντιμετόπισης αυτών των ασθενειών.

Έτσι εστιάζονται από το 2015 σε διπλό θεραπευτικό σχήμα με τη χορήγηση αζιθρομυκίνης ή δοξυκυκλίνης σε συνδυασμό με τη σεφτριαξόνη.

Επίσης προσπαθούν να εντοπισμόυν τα ατόμα και τις ομάδες που έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αντίσταση στη θεραπεία της λοίμωξης.

Βασική βέβαια είναι και η πρόληψη της λοίμωξης από ναϊσσέρια μέσω της εκπαίδευσης και της χρήσης προφυλακτικού. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει οργανώσει ένα πρόγραμμα γα τη στενή παρακολούθηση της γονόρροιας το οποίο είναι ενεργό σε κάποιες χώρες, αλλά είναι σημαντικό να λειτουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και τέλος με τον έλεγχο της χρήσης των αντιβιοτικών γενικά, προσπαθούν να αντιμετοπίσουν την αντίσταση στη θεραπεία. Πολλοί ασθενείς με ασυμπτωματική γονόρροια στο φάρυγγα ή στον πρωκτό πολύ συχνά λαμβάνουν αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση άλλων λοιμώξεων. Καθώς συνήθως δεν υπάρχει φλεγμονή στο πρωκτό ή στο φάρυγγα, οι συγκεντρώσεις των αντιβιοτικών εκεί είναι μικρές με αποτέλεσμα να επιτρέπουν στη ναϊσσέρια της γονόρροιας, καθώς και σε άλλα βακτήρια την ανάπτυξη αντίστασης.

Παράλληλα, πάντα διεξάγονται κλινικές δόκιμες για την ανακάλυψη νέων ουσιών για την αντιμετώπιση της γονόρροιας.

Και για την αντιμετόπιση της σύφιλης άρχισαν οι ειδικοί να προβληματίζονται. Κάθε χρόνο προσβάλλονται από σύφιλη 5.6 εκατομμύρια άτομα, και η απλή θεραπεία με ένα αντιβιοτικό από το στόμα δεν είναι πια αρκετή και η μόνη εναλλακτική είναι η ενέσιμη πενικιλίνη. Ευτυχώς είναι ακόμα αποτελεσματική, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο εύχρηστη,

Δείτε Επίσης