Πιο ευάλωτο στο χρόνο το γυναικείο δέρμα

kapnisma xili ediva.gr
0

Ιανουάριος   2017

Ερευνητές δερματολόγοι έδωσαν απάντηση σε ένα από τα μυστήρια της δερματολογίας: γιατί οι γυναίκες έχουν περισσότερες και πιο βαθιές ρυτίδες γύρω από το στόμα τους με το πέρασμα του χρόνου.

 Βλέπαμε ότι το δέρμα των ανδρών δεν γερνάει τόσο γρήγορα όσο αυτό των γυναικών, αλλά δεν ξέραμε πού οφείλεται η διαφορά. Τώρα, μετά από την πολύχρονη έρευνα έχουμε ενδιαφέροντα στοιχεία.

 Η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων οφείλεται κυρίως στην ποσότητα των εξαρτημάτων του δέρματος (θυλάκων των τριχών, σμηγματογόνων αδένων) και των συνδέσεων μεταξύ του δέρματος και των μυών στα χείλη.

 Με απλουστευμένα λόγια , το γυναικείο δέρμα γύρω από το στόμα διαθέτει λιγότερους σμηγματογόνους αδένες, η κύρια λειτουργία των οποίων είναι η παραγωγή λίπους που κρατάει το δέρμα απαλό. Επιπλέον, έχει και λιγότερα αιμοφόρα αγγεία, οπότε αιματώνεται λιγότερο, ενώ οι μύες γύρω από το στόμα βρίσκονται πιο κοντά στην επιδερμίδα από ό,τι των ανδρών με επακόλουθο να «τραβιέται» το δέρμα.

 Τα οιστρογόνα αποκαλύπτεται ότι επίσης παίζουν ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης του δέρματος των γυναικών. Έτσι με τη διακοπή της παραγωγής τους μετά την εμμηνόπαυση ευνοείται την εμφάνιση ρυτίδων και γραμμών, μειώνοντας ταυτοχρόνως την – ήδη ελαττωμένη – παραγωγή σμήγματος.

 Η μελέτη των ερευνητών δερματολόγων δίνει πολλές απαντήσεις,   αλλά επίσης  υποδηλώνει πως οι γυναίκες δεν επιζητούν περισσότερο τις αντιρυτιδικές και αντιγηραντικές θεραπείες επειδή είναι ματαιόδοξες, αλλά επειδή στην πραγματικότητα οι ρυτίδες τους είναι χειρότερες από ότι των ανδρών.

 Άρα για να καθυστερήσουν όσο μπορούν οι γυναίκες τις ρυτίδες, πρέπει να ακολουθήσουν τους τρεις χρυσούς κανόνες της δερματολογίας: να μην καπνίζουν, να μην εκτίθενται πολύ στον ήλιο και να διατηρούν καλά ενυδατωμένο το δέρμα τους.

Όπως και για κάθε «παρέμβαση» πρέπει να συμβουλεύονται  τις υποδείξεις του μόνο ιατρικά και επιστημονικά αρμόδιου για την σωστή λειτουργία και εμφάνιση του δέρματος, του ειδικού δερματολόγου.

Δείτε Επίσης