Ανησυχητική η αύξηση νέων κρουσμάτων στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα!

images
0

Απρίλιος  2016

images

Ανησυχητική η αύξηση νέων κρουσμάτων στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα!

Το περασμένο έτος, για πρώτη φορά από το 2006 και μετά, σημειώθηκε αύξηση στα νέα περιστατικά σύφιλης κατά 15%, των χλαμυδιών κατά 2,8% και γονόρροιας κατά 5%. Πρόκειται για τα τρία πιο διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), η αύξηση των οποίων έχει ανησυχήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ΣΜΝ που έχει αναφερθεί ποτέ στα κέντρα αναφοράς για τα ΣΜΝ.

Τα τελευταία χρόνια σημειώνονται αυξήσεις στα ποσοστά κάποιων νοσημάτων και μειώσεις σε αυτά άλλων. Οι ειδικοί όμως ανησυχούν ιδιαίτερα για τις σημαντικές αυξήσεις που παρατηρούν στα τρία αυτά ΣΜΝ.

Το 2015 υπήρχαν πάνω από 350.000 περιπτώσεις γονόρροιας, δηλαδή, 11 μολύνσεις ανά 100.000 άτομα. Επιπρόσθετα καταγράφηκαν 20.000 νέα περιστατικά σύφιλης, δηλαδή, 6 μολύνσεις ανά 100.000 άτομα.
Τα ΣΜΝ έχουν σοβαρότερες επιπτώσεις στους νέους και τις γυναίκες. Όμως η αύξηση των νέων κρουσμάτων στους άνδρες αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος της ευρύτερης αύξησης στη συχνότητα των τριών ΣΜΝ. Οι ειδικοί μάλιστα ανησυχούν ότι η πιο απότομη αύξηση της συχνότητας παρατηρείται στους άνδρες και είναι απαραίτητο να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Ωστόσο, η πληθυσμιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο από τα ΣΜΝ είναι οι νέοι. Το περασμένο έτος τα 2/3 νέων μολύνσεων από γονόρροια και χλαμύδια εντοπίστηκαν σε νέους 15-24 ετών. Προηγούμενες εκτιμήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δείξει ότι στους νέους διαγιγνώσκονται τα μισά από τα 20.000 νέα κρούσματα ΣΜΝ κάθε χρόνο.

Αν και τα ΣΜΝ μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν, η επιδημία των τελευταίων χρόνων συνδέεται με την ανεπαρκή ενημέρωση και τη μειωμένη πρόσβαση στις κλινικές.

Ένα πολύ ανησυχητικό εύρημα είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διαφορές που παρατηρήθηκαν στις διάφορες πληθυσμιακές ομάδες. Οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί συνεχίζουν να είναι οι νέοι, οι γυναίκες , οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες.

Πολλοί είναι οι παράγοντες πίσω από την ανησυχητική αύξηση των νοσημάτων.

Παράλληλα, τα νέα άτομα είναι πιο ευαίσθητα στα ΣΜΝ με βιολογικούς όρους, ενώ παράλληλα τις περισσότερες φορές δεν έχουν ασφάλιση και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το εθνικό σύστημα υγείας.

Και στη χώρα μας τα ευρήματα είναι παρόμοια.

Ένα κρίσιμο σημείο στην εύρεση λύσης είναι τα μηνύματα πρόληψης που υπογραμμίζουν τη σημασία της χρήσης προφυλακτικού και την σωστή ενημέρωση από τους ειδικούς δερματολόγους – αφροδισιολόγους.

Δείτε Επίσης